Pečené kuře s petrželovým máslem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 95 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 100 g Máslo čerstvé
  • 50 g Máslo čerstvé
  • 800 g Kuře
  • 3 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Pepř bílý
  • 3 špetka Sůl
  • 2 špetka Sůl
  • 2 dl Voda pitná
  • 2.5 dl Smetana 33% (šlehačka)
  • 4 polévková lžíce Petržel - nať
  • 1 polévková lžíce Mouka polohrubá
  • 0.34 polévková lžíce Olej slunečnicový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 918 kcal
  • Sacharidy 3 g
  • Tuky 83 g
  • Sodík 1015 mg
  • Bílkoviny 39 g
  • Uhlovodany 1 g
  • Cholesterol 263.8 mg
  • Draslík 411.4 mg
  • Vláknina 438.5 mg
  • Vitamín A 438.5 mg
  • Vitamín B6 0.7 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 10.6 mg
  • Vitamín E 0.8 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 43.3 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Připravíme petrželové máslo: do misky vložíe změklé máslo a sůl, dohromady je utřeme. Omyjeme petrželovou nať, drobně ji pokrájíme a zamícáme do másla.

  • 2

    Očištěné a dobře omyté kuře celé osušíme. Potřeme ho zevnitř solí, pepřem a petrželovým máslem. Stehna stáhneme k biskupu provázkem, celé kuře zvenku také osolíme, opepříme a potřeme petrželovým máslem. V pánvi rozpálíme olej a kuře z každé strany osmažíme do zlatova, poté vložíme do pekáčku. Podlijeme ho vodou, dáme do trouby, předehřáté na 200°C, pečeme do zlatova asi 50 - 60 minut. Během pečení kuře otáčíme a poléváme výpekem. Upečené kuře vyjmeme, rozvážeme, naporcujeme. Pekáček dáme na plotnu, výpek porášíme moukou a vyšleháme, nevznikly žádné hrudky. Přimícháme smetanu, dochutíme solí a pomalu vaříme asi 10 minut. Poté výpek přecedíme do rendlíku a přidáme máslo. Porce kuřete na talíři přeléváme smetanovou omáčkou, ihned servírujeme.

Komentáře k receptu