Telecí závitky s petrželkovým máslem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 115 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 70 g Máslo čerstvé
  • 700 g Telecí kýta
  • 60 g Máslo čerstvé
  • 0.5 kávová lžička Citronová šťáva
  • 2 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Pepř bílý
  • 2 ks Karotka
  • 2 ks Cibule
  • 2 špetka Sůl
  • 3 špetka Sůl
  • 4 dl Hovězí vývar základní
  • 1.5 dl Smetana 33% (šlehačka)
  • 3 polévková lžíce Petržel - nať
  • 1 polévková lžíce Maizena - kukuřičný škrob
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 628 kcal
  • Sacharidy 14 g
  • Tuky 45 g
  • Sodík 1083 mg
  • Bílkoviny 41 g
  • Uhlovodany 13 g
  • Cholesterol 216.8 mg
  • Draslík 932.4 mg
  • Vláknina 4260.5 mg
  • Vitamín A 4260.5 mg
  • Vitamín B6 0.9 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 12.2 mg
  • Vitamín E 0.8 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 37.8 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Připravíme si petrželkové máslo: Do misky dáme změklé máslo. Petrželovou nať omyjeme a velmi drobně pokrájíme. K máslu přidáme sůl, citrónovou šťávu a vymícháme ho do pěny, poté zamícháme petrželku.

  • 2

    Telecí kýtu odblaníme, omyjeme, osušíme a přes vlákno nakrájíme 4 plátky silné asi 1-1,5 cm. Maso mírně naklepeme, osolíme a posypeme čerstvě pomletým bílým pepřem. Plátky potřeme petrželkovým máslem, těsně zavineme do závitků a převážeme nití (hlavně i boční okraje).

  • 3

    Očištěnou cibuli s karotkou nakrájíme na plátky. Zapékací mísu vytřeme máslem, na dno poklademe plátky cibule a karotky. Na ně položíme závitky a vložíme je do předehřáté trouby na 240°C. Z prudka je opečeme z každé strany dozlatova. Poté je zalijeme hovězím vývarem, zakryjeme a dusíme při 170°C-180°C přibližně 60-80 minut doměkka.

  • 4

    Měkké závitky vyjmeme, odstraníme z nich opatrně nitě a odložíme do teplé mísy, abychom je uchovali teplé. V misce si rozmícháme dohladka Maizenu ve smetaně. Výpek přelijeme připravenou smetanou a pomalu, za stálého míchání, povaříme 1 minutu a dochutíme solí. K závitkům na talíři přilijeme omáčku se zeleninou a hned servírujeme.

Komentáře k receptu