Paštika z uzené makrely
Suroviny
- 200 g Makrela uzená
 - 150 g Zakysaná smetana
 - 4 krajíc Chléb toastový
 - 1 ks Chilli paprička
 - 1 ks Cibule
 - 1 ks Citrony
 - 1 ks Kopr čerstvý
 - 1 špetka Sůl
 - 1 špetka Pepř černý mletý
 - 1 stroužek Česnek
 - 3 polévková lžíce Koriandr čerstvý
 - 2 polévková lžíce Limetková šťáva
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 226 kcal
 - Sacharidy 8 g
 - Tuky 16 g
 - Sodík 139 mg
 - Bílkoviny 14 g
 - Uhlovodany 8 g
 - Cholesterol 56.8 mg
 - Draslík 365 mg
 - Vláknina 3676.3 mg
 - Vitamín A 3676.3 mg
 - Vitamín B6 0.3 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 27.8 mg
 - Vitamín E 0.3 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 1.3 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Z uzené makrely odstraníme kosti, kůži a maso rozdrobené na kousky mixujeme s nakrájenou chilli papričkou, prolisovaným česnekem, zakysanou smetanou a koriandrem, dokud nám nevznikne hladká hmota. Hmotu přendáme do mísy, smícháme s cibulí, limetkovou šťávou a dle chuti osolíme a opepříme. Paštika se zdá velmi řídká, ale po několikahodinovém vychlazení v lednici krásně ztuhne.
 - 
                                2
Kůrek zbavené silnější krajíčky chleba po obou stranách opečeme pod rozehřátým grilem a pak je vodorovně rozdělíme na 2 plátky, které pak rozkrojíme na trojúhelníky, takže z každého krajíčku máme nakonec 4 trojúhelníky, které rozložíme na plech opečenou stranou dolů a pod grilem pečeme dozlatova. Vychlazenou paštiku ozdobíme snítkami kopru a plátky citronu a společně s tousty Melba servírujeme.