Zapékaný tuňák s rýží
Suroviny
- 600 g Tuňák vařený
 - 200 g Rýže dušená
 - 20 g Máslo čerstvé
 - 1 kávová lžička Cukr krupice
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Pepř bílý
 - 2 ks Cibule lahůdková
 - 2 dl Smetana 33% (šlehačka)
 - 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
 - 2 polévková lžíce Protlak rajčatový sterilovaný
 - 2 polévková lžíce Petržel - nať
 - 2 polévková lžíce Strouhanka
 - 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 577 kcal
 - Sacharidy 18 g
 - Tuky 35 g
 - Sodík 780 mg
 - Bílkoviny 44 g
 - Uhlovodany 16 g
 - Cholesterol 152.5 mg
 - Draslík 851.6 mg
 - Vláknina 1843.2 mg
 - Vitamín A 1843.2 mg
 - Vitamín B6 0 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 4.7 mg
 - Vitamín E 0.2 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 17.1 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
V pánvi rozpustíme máslo, přisypeme mouku a usmažíme světlou jíšku. Mírně vychladlou poté zředíme smetanou, ochutíme cukrem, solí, pepřem a rajčatovým protlakem. Směs dobře vyšleháme, abyse netvořily hrudky a pomalu, za častého míchání, povaříme 10 minut.
 - 
                                2
Maso z vařeného tuňák vykostíme a pokrájíme na kousky. Petrželovou nať i lahůdkovou cibulku omyjeme a drobně rozkrájíme.
 - 
                                3
Pekáček vytřeme máslem, do něj poklademe střídavě několik (3 - 5) vrstev dušené rýže a masa z tuňáka. Každou vrstvu posypeme petrželkou a cibulkou, vrstvy zakončíme rýží. Povrch přelijeme smetanovou jíškou, posypeme strouhankou a pokapeme máslem.
 - 
                                4
Pekáček s tuňákem a rýží vložíme do trouby, vyhřáté na 200°C. Pečeme do zlatova 25 - 35 minut. Tuňáka s rýží rozdělíme na porce a servírujeme.