Závin smetanový

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 100 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 150 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 70 g Máslo čerstvé
  • 50 g Cukr moučkový
  • 0.5 kávová lžička Sádlo škvařené
  • 1 ks Cukr vanilka
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 3 ks Vejce slepičí
  • 1 špetka Sůl
  • 0.2 l Zakysaná smetana
  • 0.25 l Mléko polotučné
  • 1 polévková lžíce Pudinkový prášek - vanilkový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 372 kcal
  • Sacharidy 35 g
  • Tuky 22 g
  • Sodík 132 mg
  • Bílkoviny 10 g
  • Uhlovodany 14 g
  • Cholesterol 199.5 mg
  • Draslík 99.4 mg
  • Vláknina 1595 mg
  • Vitamín A 1595 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0.3 mg
  • Vitamín E 0.5 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 14.3 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Ve vlahé vodě rozehřejeme sádlo, přilijeme do důlku v mouce, přidáme rozkvedlaná vejce a sůl. Vypracujeme vláčné těsto, přiklopíme je nahřátým kastrolem a necháme půl hodiny odležet. Z těsta poté vyválíme bochánek, který nehněteme v mouce. Bochánek položíme ma moukou poprášený ubrousek a válečkem zčásti rozválíme. Plát těsta následně vytáhneme přes hřbet ruky do velice tenka, řádně vytáhneme i okraje.

  • 2

    Žloutky utřeme s máslem a cukrem do husta, přisypeme pudinkový prášek, tuhý sníh a smetanu.

  • 3

    Vytažené těsto potřeme připravenou směsí, rychle sbalíme a vložíme do vymaštěného pekáče s okrajem. Povrch pokapeme máslem, závin upečeme ve středně vyhřáté troubě 40 minut.

Komentáře k receptu