Jahodová polévka se svítkem

Hodnocení 0x 1x
Čas přípravy: 65 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 800 g Jahody zahradní
  • 40 g Máslo čerstvé
  • 125 ml Džus jablečný
  • 100 ml Smetana 12% (konzumní)
  • 1 ks Citrony
  • 3 ks Vejce slepičí
  • 1 ks Vanilkový lusk
  • 1 ks Meduňka
  • 4 polévková lžíce Cukr krupice
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 316 kcal
  • Sacharidy 39 g
  • Tuky 16 g
  • Sodík 68 mg
  • Bílkoviny 8 g
  • Uhlovodany 38 g
  • Cholesterol 206 mg
  • Draslík 432.4 mg
  • Vláknina 11350 mg
  • Vitamín A 11350 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 148.9 mg
  • Vitamín E 1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 37.8 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Vejce rozmícháme se lžící cukru, smetanou a dření vydlabanou z vanilkového lusku. Hmotou naplníme nízkou vymazanou formu, přikryjeme pergamenovým papírem potřeným máslem, vložíme do vodní lázně a pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 40 minut.

  • 2

    Upečený svítek po vychladnutí vyklopíme a nakrájíme na čtverečky.

  • 3

    Jahody omyjeme, několik necháme na ozdobu a zbylé rozpůlíme. Spirálovitě oloupanou kůru z omytého citronu dáme do jablečné šťávy a uvedeme do varu. Přidáme jahody, znovu necháme přejít varem a vyjmeme kůru. Vše rozmixujmeme, vmícháme zbylý cukr a necháme vychladnout.

  • 4

    Polévku podáváme s vaječným svítkem, ozdobenou jahodami a lístky meduňky.

Komentáře k receptu