Chlupáče

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 70 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 150 g Cibule
  • 400 g Zelí kysané
  • 4 kávová lžička Sůl
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 5 l Voda pitná
  • 1.5 kg Brambory
  • 6 polévková lžíce Mouka pšeničná hrubá
  • 3 polévková lžíce Sádlo škvařené
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 245 kcal
  • Sacharidy 39 g
  • Tuky 7 g
  • Sodík 597 mg
  • Bílkoviny 9 g
  • Uhlovodany 37 g
  • Cholesterol 46.7 mg
  • Draslík 1213.6 mg
  • Vláknina 15979.3 mg
  • Vitamín A 15979.3 mg
  • Vitamín B6 0.7 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 55.4 mg
  • Vitamín E 0.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 8.5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Omyjeme 500 g brambor a uvaříme je ve vodě (1 litr) ve slupce. Scedíme je a vychladlé nastrouháme na jemném struhadle a dáme do větší mísy.

  • 2

    1 kg syrových brambor omyjeme, oloupeme a nastrouháme nahrubo. Přidáme je k vařeným bramborám spolu s moukou, solí a vejcem. Vymícháme husté těsto. Nejlépe těsto propracujeme rukou. Ve větším hrnci přivedeme k varu 3-4 litry vody s 2 lžičkami soli. Z těsta odkrojíme lžicí jeden knedlík a dáme ho do vody uvařit. Na něm vyzkoušíme, jestli se nerozvaří - pokud ano, přimícháme k těstu podle potřeby mouku (2-3 lžíce). Necháme je chvíli odpočinout.

  • 3

    Mezitím si očistíme cibuli, drobně ji pokrájíme a v pánvi na rozpáleném sádle usmažíme dozlatova.

  • 4

    Chlupaté knedlíky vykrajujeme lžicí, dáváme je co nejrychleji do vroucí vody, opatrně promícháme, aby se nepřichytily ke dnu. Vaříme je přibližně 3-5 minut. Vyjmeme sítem a propláchneme pod tekoucí vodou.

  • 5

    Podáváme je polité usmaženou cibulkou a s kysaným zelím.

Komentáře k receptu