Zapečená jáhlová kaše se švestkami

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 70 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 200 g Jáhly - loupané proso
  • 500 g Kompot švestkový
  • 100 g Švestky sušené
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 1 l Voda pitná
  • 1.5 l Mléko plnotučné
  • 1.5 dl Smetana 33% (šlehačka)
  • 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 1 polévková lžíce Cukr krupice
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 790 kcal
  • Sacharidy 96 g
  • Tuky 37 g
  • Sodík 252 mg
  • Bílkoviny 21 g
  • Uhlovodany 77 g
  • Cholesterol 152.1 mg
  • Draslík 416.3 mg
  • Vláknina 14300 mg
  • Vitamín A 14300 mg
  • Vitamín B6 0.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0.7 mg
  • Vitamín E 0.5 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 2339.1 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Jáhly v sítu 2x promyjeme vařící vodou (1 litr). Necháme je odkapat, pak je dáme do hrnce, zalijeme 1,5 litrem mléka, přidáme sůl (1 lžičku) a za občasného promíchání pomalu uvaříme kaši. Vaříme ji 30 minut.

  • 2

    Mezitím si scedíme švestkový kompot, šťávu zachytíme a švestky necháme odkapat. Omyjeme vypeckované sušené švestky.

  • 3

    Když je jáhlová kaše uvařená, promícháme ji se sušenými švestkami a dáme ji do zapékací mísy, kterou jsme vymazali 2 lžícemi másla. Ve smetaně si rozkvedláme vejce s lžicí cukru a kaši zalijeme.

  • 4

    Dáme ji zapéct do předem vyhřáté trouby. Pečeme při 200 °C přibližně 30 minut dozlatova.

  • 5

    Upečenou jáhlovou kaší dáme na talíře, ozdobíme je kompotovanými švestkami a každou porci kaše polijeme šťávou z kompotu.

Komentáře k receptu