Povidlový šnek

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 125 minut
Počet porcí: 12

Suroviny

  • 30 g Droždí
  • 450 g Mouka polohrubá
  • 20 g Cukr vanilka
  • 300 g Povidla švestková
  • 130 g Ořechy vlašské
  • 40 g Cukr moučkový
  • 60 ml Slivovice
  • 1 kávová lžička Cukr krupice
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 1.5 dl Mléko polotučné
  • 1.8 dl Olej slunečnicový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 440 kcal
  • Sacharidy 50 g
  • Tuky 23 g
  • Sodík 97 mg
  • Bílkoviny 8 g
  • Uhlovodany 35 g
  • Cholesterol 21.7 mg
  • Draslík 159.1 mg
  • Vláknina 4376.7 mg
  • Vitamín A 4376.7 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0.1 mg
  • Vitamín E 6.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 1.2 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Mléko v kastrůlku zahřejeme na vlažné, přidáme rozdrobené droždí, lžičku cukru, lžičku mouky. Necháme na teplém místě vzejít kvásek. Mouku prosejeme do misky, přidáme vejce, vanilkový a zbylý krupicový cukr, vlijeme kvásek a 1,2 dl oleje. Vypracujeme ze surovin hladké těsto, které necháme na teplém místě 60 minut vykynout.

  • 2

    Vykynuté těsto přeložíme na moukou posypaný vál, rozválíme ho na přibližně 6 cm široký a 50 cm dlouhý pás. Pás potřeme zbylým olejem, namažeme povidly smíchanými s domácí slivovici a posypeme nasekanými ořechy a rozinkami. Pás stočíme do tvaru šneka. Šneka položíme do kulaté formy, necháme 15 minut nakynout.

  • 3

    Vložíme do předehřáté trouby, pečeme 35-40 minut při 170stupňové teplotě. Upečeného šneka necháme krátce vychladnout ve formě. Potom vyklopíme, posypeme moučkovým cukrem a necháme vychladnout úplně.

Komentáře k receptu