Páj s ořechy a žampiony

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 85 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 100 g Máslo čerstvé
  • 230 g Mouka pšeničná celozrnná
  • 120 g Cibule
  • 140 g Žampiony čerstvé
  • 15 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 180 g Ořechy lískové
  • 15 g Protlak rajčatový sterilovaný
  • 80 g Strouhanka
  • 40 g Petržel - nať
  • 8 g Sůl
  • 1 g Pepř černý mletý
  • 25 g Olej slunečnicový
  • 50 ml Voda pitná
  • 150 ml Vývar slepičí
  • 1 stroužek Česnek
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 543 kcal
  • Sacharidy 45 g
  • Tuky 37 g
  • Sodík 695 mg
  • Bílkoviny 12 g
  • Uhlovodany 16 g
  • Cholesterol 20 mg
  • Draslík 390.5 mg
  • Vláknina 15479 mg
  • Vitamín A 15479 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 16.7 mg
  • Vitamín E 6.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 22 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Do mísy vsypeme celozrnnou mouku, špetku soli, přidáme máslo a zapracujeme do mouky. Přilijeme vlažnou vodu a vypracujeme hladké těsto. Zabalíme do folie, necháme 30 minut v lednici uležet. Dvě třetiny těsta vyválíme na plát o velikosti formy na koláče, ze zbylého těsta uválíme stejně velký, ale tenčí plát. Formu vymažeme tukem, vložíme do ní silnější plát a odložíme zatím stranou.

  • 2

    Cibuli oloupeme, rozkrájíme nadrobno, česnek prolisujeme, petželku posekáme na jemno, žampiony nakrájíme na plátky, ořechy trochu nadrtíme. V pánvi rozehřejeme olej, přisypeme cibuli, česnek, žampiony, krátce orestujeme, přidáme rajčatový protlak, zaprášíme mouku, podlijeme vývarem, osolíme, opepříme, promícháme a dusíme, dokud se všechna tekutina neodpaří. Přimícháme petrželku, ořechy, strouhanku a odstavíme. Touto směsí naplníme těsto ve formě, zakryjeme tenkým plátem těsta, okraje trochu přimáčkneme, uprostřed páj propíchneme, vložíme do vyhřáté trouby a pečeme při 200°C asi 40 minut.

Komentáře k receptu