Houbové drbáky

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 80 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 300 g Mouka pšeničná hrubá
  • 80 g Slanina vepřová
  • 70 g Houby sušené
  • 0.5 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Majoránka
  • 0.5 kávová lžička Kmín drcený
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 1 ks Kypřicí prášek do pečiva
  • 3 špetka Pepř černý mletý
  • 3 stroužek Česnek
  • 2 l Voda pitná
  • 2 dl Voda pitná
  • 7 dl Voda pitná
  • 1.5 kg Brambory
  • 2 polévková lžíce Mléko polotučné
  • 0.5 polévková lžíce Sůl
  • 0.5 polévková lžíce Sůl
  • 3 polévková lžíce Sádlo škvařené
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 750 kcal
  • Sacharidy 114 g
  • Tuky 22 g
  • Sodík 845 mg
  • Bílkoviny 28 g
  • Uhlovodany 57 g
  • Cholesterol 84 mg
  • Draslík 2471.2 mg
  • Vláknina 25769 mg
  • Vitamín A 25769 mg
  • Vitamín B6 1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 44.1 mg
  • Vitamín E 0.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 26.6 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Nádivka: Sušené houby omyjeme a namočíme je do misky s vodou. Po půl hodině vodu z hub slijeme a houby nakrájíme na menší kousky. V pánvi si rozškvaříme na kostičky pokrájenou slaninu. Kostičky slaniny vyjmeme a odložíme stranou. Na omastku ze slaniny dáme houby a podusíme je. Přidáme sůl, pepř, kmín a majoránku. Když jsou houby měkké, přidáme prolisovaný česnek, vrátíme k nim slaninu a směs necháme vychladnout.

  • 2

    Těsto: 500 g brambor si den předem omyjeme a uvaříme v 7 dl vody doměkka. Potom je slijeme a necháme vychladnout. Druhý den uvařené brambory oloupeme a nastrouháme do mísy. Zbylé syrové brambory oloupeme, omyjeme a jemně nastrouháme do druhé mísy. Vymačkáme z nich vodu, přidáme téměř všechnu prosátou hrubou mouku s práškem do pečiva a přidáme nastrouhané vařené brambory, sůl, vejce a mléko.

  • 3

    Vzniklé těsto dobře propracujeme, dáme ho na zbytkem mouky pomoučený vál a rozdělíme na 10 dílů. Z každého vytvarujeme silnou placku, do středu placek rozdělíme houbovou nádivku, jejich okraje spojíme a vytvarujeme kulaté knedlíky.

  • 4

    Ve větším hrnci si přivedeme k varu osolenou vodu a knedlíky - "drbáky" do ní opatrně vhazujeme. Promícháme, aby se knedlíky nepřichytily ke dnu. Pomalu je vaříme 10 minut. Uvařené vyjmeme, rozdělíme na talíře, polijeme rozpuštěným sádlem a podáváme.

Komentáře k receptu