Pivní pečivo

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 35 minut
Počet porcí: 12

Suroviny

  • 200 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 500 g Mouka polohrubá
  • 30 g Droždí
  • 300 g Mouka pšeničná polohrubá voženílkova
  • 1.5 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Cukr krupice
  • 2 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 2.5 dl Pivo světlé 10% 3,9% obj.
  • 1 dl Pivo tmavé 10% 3,7% obj.
  • 0.5 dl Voda pitná
  • 2 polévková lžíce Sezam - semena
  • 2 polévková lžíce Mák mletý
  • 1 polévková lžíce Sůl hrubozrnná
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 341 kcal
  • Sacharidy 64 g
  • Tuky 4 g
  • Sodík 1094 mg
  • Bílkoviny 11 g
  • Uhlovodany 33 g
  • Cholesterol 61.7 mg
  • Draslík 136.4 mg
  • Vláknina 5449.3 mg
  • Vitamín A 5449.3 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0 mg
  • Vitamín E 0.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 6.2 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Do mísy dáme prosátou polohrubou a hladkou mouku, uděláme v ní důlek, do něj rozdrobíme kvasnice, přidáme lžičku cukru a zalijeme 1 dl vlažného tmavého piva. Když kvásek nakyne, přidáme k mouce sůl, žloutky, 2,5 dl vlažného světlého piva a vlahou rozpuštěnou Heru. Směs promícháme, poté těsto dobře zpracujeme, zakryjeme utěrkou a necháme vykynout. Vykynuté těsto na pomoučeném vále znovu zlehka zpracujeme, vyválíme na váleček o průměru přibližně 5 - 6 cm. Z něj nakrájíme dílky přibližně 2 až 3 cm silné, následně vyválíme tyčky silné asi 1 - 1,5 cm. Z poloviny tyček vytvoříme preclíky. Tyčky i preclíky klademe na plech, vyložený pečicím papírem, potřeme vodou, 1/3 posypeme mákem, 1/3 sezamem a 1/3 hrubou solí.

  • 2

    Pečivo pečeme v předehřáté troubě při 175°C - 180°C asi 15 minut do zlatova. Preclíky a tyčky podáváme vychladlé.

Komentáře k receptu