Žemlové chodské knedlíky s uzeným

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 55 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 100 g Mouka pšeničná hrubá
  • 50 g Mouka polohrubá
  • 170 g Uzené maso vařené
  • 150 g Špek
  • 0.5 kávová lžička Sůl
  • 2 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 1 kávová lžička Majoránka
  • 2 ks Cibule
  • 2 ks Vejce slepičí
  • 4 ks Žemle tuková
  • 1 špetka Zázvor mletý
  • 1 špetka Muškátový květ
  • 2 l Voda pitná
  • 4 dl Mléko plnotučné
  • 1 polévková lžíce Sádlo škvařené
  • 2 polévková lžíce Kerblík
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 984 kcal
  • Sacharidy 69 g
  • Tuky 69 g
  • Sodík 551 mg
  • Bílkoviny 19 g
  • Uhlovodany 16 g
  • Cholesterol 135.6 mg
  • Draslík 275.3 mg
  • Vláknina 4832.3 mg
  • Vitamín A 4832.3 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 5.4 mg
  • Vitamín E 0.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 622.5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Cibule očistíme a pokrájíme nadrobno. Žemle nebo housky nakrájíme na kostičky. Vařené uzené maso a špek pokrájíme na kostičky a v pánvi maso se špekem osmažíme dozlatova. Přidáme pokrájenou žemli a krátce orestujeme. Vše z pánve vyjmeme, ke zbytku omastku přidáme lžíci sádla, na kterém osmažíme dozlatova cibuli.

  • 2

    Do mísy nasypeme hrubou a polohrubou mouku, přidáme vejce, sůl, pepř, špetku mletého zázvoru, špetku muškátového květu, lžičku majoránky, omytý, drobně pokrájený kerblík, mléko a směs promícháme. Těsto by mělo být řidší. Poté přimícháme vychladlé maso se špekem a žemlí. Těsto necháme asi 15 minut odpočinout.

  • 3

    V hrnci přivedeme k varu asi 2 litry vody s 2 lžičkami soli. Z těsta plnou lžicí odkrajujeme kousky, z nich vytvoříme kulaté knedlíky. Vaříme za občasného promíchání 15 minut. Po uvaření je vyjmeme děrovanou naběračkou, dáme do mísy a propícháme špejlí.

  • 4

    Knedlíky podáváme rozkrojené a ozdobené osmaženou cibulkou.

Komentáře k receptu