Slavnostní kávový dezert

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 18 minut
Počet porcí: 8

Suroviny

  • 200 g Čokoláda hořká
  • 250 g Mandle
  • 250 g Smetana 33% (šlehačka)
  • 40 g Cukr krupice
  • 200 g Hera
  • 60 ml Rum
  • 2 ks Banány
  • 5 ks Vejce slepičí
  • 1 dl Káva turecká
  • 5 dl Voda pitná
  • 1 dl Likér mandlový - Amaretto
  • 5 polévková lžíce Cukr krupice
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 791 kcal
  • Sacharidy 55 g
  • Tuky 56 g
  • Sodík 81 mg
  • Bílkoviny 14 g
  • Uhlovodany 54 g
  • Cholesterol 189.7 mg
  • Draslík 593.2 mg
  • Vláknina 14075 mg
  • Vitamín A 14075 mg
  • Vitamín B6 0.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 4.4 mg
  • Vitamín E 13.7 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 4 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Ve vhodném kastrůlku svaříme vodu. Přidáme mandle a povaříme je doměkka, asi 3 minuty. Potom je oloupeme, nastrouháme na struhadle do misky, přisypeme cukr a hmoždířem pořádně roztlučeme.

  • 2

    Měkké máslo nakrájíme na kousky, které dáme do jiné misky a spolu se žloutky a cukrem ušleháme do bílé husté pěny. Vmícháme do ní připravenou mandlovou směs, na hrubém struhadle nastrouhanou čokoládu. Přidáme vychladlou kávu, rum a vše důkladně dřevěnou vařečkou promícháme.

  • 3

    Na dno pekáčku nalijeme likér Amaretto. Připravený krém vlijeme do pekáčku na likér, povrch pěkně uhladíme. Krém dáme na celou noc do lednice chladit a ztuhnout.

  • 4

    Tuhý krém nakrájíme na porce, které přendáme na jednotlivé talíře. Každou porci ozdobíme na kolečka nakrájeným banánem a vyšlehanou šlehačkou.

Komentáře k receptu