Tuřín s karamelovou omáčkou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 65 minut
Počet porcí: 5

Suroviny

  • 50 g Máslo čerstvé
  • 40 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 20 g Cukr krupice
  • 1.5 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Kmín celý
  • 2 ks Cibule
  • 5 dl Bujón hovězí
  • 1 kg Tuřín
  • 1 polévková lžíce Ocet kvasný lihový
  • 0.5 polévková lžíce Kopr čerstvý
  • 0.5 polévková lžíce Petržel kudrnka
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 365 kcal
  • Sacharidy 43 g
  • Tuky 13 g
  • Sodík 24371 mg
  • Bílkoviny 21 g
  • Uhlovodany 37 g
  • Cholesterol 16 mg
  • Draslík 492.1 mg
  • Vláknina 9396.4 mg
  • Vitamín A 9396.4 mg
  • Vitamín B6 0.4 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 45.8 mg
  • Vitamín E 0.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 15 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Oloupaný tuřín omyjeme a nakrájíme na nudličky.

  • 2

    Vložíme do hrnce, zalijeme O,5 l hovězího bujónu a vaříme 30 minut doměkka. Měkký tuřín scedíme a vývar zachytíme.

  • 3

    Cibule oloupeme a drobně pokrájíme. Poté ji v hrnci na rozpáleném másle zpěníme dorůžova, přisypeme hladkou mouku a za stálého míchání si připravíme jíšku, kterou zředíme zachyceným vývarem z tuřínu. Při mírné teplotě omáčku za stálého míchání vaříme do zhoustnutí.

  • 4

    V pánvi bez omastku si rozpustíme cukr na karamel, přimícháme drcený kmín, 1 lžíci octa, krátce povaříme a karamelovou směs zamícháme do zahuštěné omáčky. Dochutíme solí, vložíme uvařený tuřín, prohřejeme a odstavíme. Nakonec přimícháme drobně pokrájené bylinky - petrželku a kopr.

Komentáře k receptu