Houbové kyselo

Hodnocení 1x 0x
Čas přípravy: 60 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 500 g Brambory
  • 50 g Houby čerstvé
  • 20 g Droždí
  • 2 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 1 kávová lžička Cukr krupice
  • 1.5 kávová lžička Kmín drcený
  • 1 ks Cibule
  • 3 ks Vejce slepičí
  • 1 dl Mléko plnotučné
  • 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 264 kcal
  • Sacharidy 24 g
  • Tuky 14 g
  • Sodík 649 mg
  • Bílkoviny 12 g
  • Uhlovodany 23 g
  • Cholesterol 198.5 mg
  • Draslík 849.7 mg
  • Vláknina 8833.8 mg
  • Vitamín A 8833.8 mg
  • Vitamín B6 0.5 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 16.3 mg
  • Vitamín E 0.5 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 173.5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Omyté brambory uvaříme ve slupce asi 25 minut, pak je scedíme, oloupeme, pokrájíme na plátky, dáme do mísy a zakryjeme (uchováme je teplé).

  • 2

    Očištěnou cibuli pokrájíme nadrobno. Očištěné a omyté čerstvé houby (hřiby, kozáky, lišky..) pokrájíme na plátky.

  • 3

    Připravíme si dobře rozmíchaný kvásek (1 dl vlažné mléko + 1 lžičku cukru + 20 g droždí).

  • 4

    V hrnci na rozpuštěném másle podusíme houby, které osolíme, opepříme a zamícháme drcený kmín. Pak přilijeme 1 litr vody, přivedeme k varu. Snížíme teplotu, přimícháme kvásek a pomalu vaříme.

  • 5

    V pánvi na másle zpěníme cibuli, přidáme k ní vejce, která osolíme, promícháme, směs přidáme k houbám. Polévka by měla trochu zhoustnout. Dochutíme ji solí.

  • 6

    Hotovou polévku nalijeme do talířů. Brambory do houbového kysela si každý nabere z mísy podle chuti.

Komentáře k receptu