Břeclavská vepřová pečeně

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 160 minut
Počet porcí: 7

Suroviny

  • 80 g Cibule
  • 30 g Máslo čerstvé
  • 100 g Meruňky
  • 5 g Sůl
  • 3 g Pepř černý mletý
  • 100 g Strouhanka
  • 150 ml Víno bílé
  • 150 ml Voda pitná
  • 150 ml Vývar drůbeží
  • 35 ml Olej rostlinný
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 2 kávová lžička Tymián čerstvý
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 2.5 kg Vepřová kýta
  • 1 polévková lžíce Petržel - nať
  • 1 polévková lžíce Citronová šťáva
  • 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 959 kcal
  • Sacharidy 12 g
  • Tuky 64 g
  • Sodík 763 mg
  • Bílkoviny 71 g
  • Uhlovodany 11 g
  • Cholesterol 279.5 mg
  • Draslík 1307.7 mg
  • Vláknina 2126.1 mg
  • Vitamín A 2126.1 mg
  • Vitamín B6 1.7 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 6.5 mg
  • Vitamín E 0.7 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 8.7 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Nádivka: v hrnci rozehřejeme máslo, přidáme nakrájenou cibuli a za občasného míchání ji zpěníme, až změkne, ale ještě nezačne měnit barvu.

  • 2

    Hrnec stáhneme, přimícháme strouhanku, nakrájené meruňky, petrželku, citronovou šťávu, tymián, vejce, podle chuti sůl a pepř. Necháme vychladnout.

  • 3

    Z masa upravíme na velký plát, potřeme olejem a dobře osolíme a opepříme. Maso naplníme, zavineme a zavážeme.

  • 4

    Roládu položíme na pekáč s roštem, vložíme do trouby předehřáté na 180 °C. Maso pečeme asi 2 hodiny. Během pečení maso poléváme vypečenou šťávou a podléváme teplou vodou.

  • 5

    Upečené maso přendáme na prkénko, volně překryjeme alobalem a necháme 10 minut stát.

  • 6

    Výpek z pekáče zaprášíme na pánvi moukou a osmahneme. Přilijeme vývar a vaříme, aby se rozpustily i všechny připečeniny. Přilijeme víno a 3 minuty vaříme, potom ji přecedíme do omáčníku. Podáváme ji k pečenému masu.

Komentáře k receptu