Koláč s masem a dušeným zelím

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 115 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 60 g Máslo čerstvé
  • 80 g Slanina vepřová
  • 500 g Zelí hlávkové bílé
  • 250 g Vepřové maso mleté
  • 250 g Hovězí maso mleté
  • 60 g Hera
  • 140 g Mouka pšeničná hladká
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 1.5 kávová lžička Cukr krupice
  • 1 kávová lžička Kmín drcený
  • 1 kávová lžička Ocet vinný
  • 1 kávová lžička Ocet vinný
  • 5 kávová lžička Pepř 4 barev
  • 1 ks Cibule
  • 1 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 1 ks Bobkový list
  • 1 špetka Sůl
  • 2 stroužek Česnek
  • 0.5 dl Voda pitná
  • 2 dl Voda pitná
  • 1 polévková lžíce Olej olivový
  • 2 polévková lžíce Olej olivový
  • 2 polévková lžíce Voda pitná
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 565 kcal
  • Sacharidy 30 g
  • Tuky 39 g
  • Sodík 374 mg
  • Bílkoviny 24 g
  • Uhlovodany 13 g
  • Cholesterol 179.5 mg
  • Draslík 505 mg
  • Vláknina 11347.4 mg
  • Vitamín A 11347.4 mg
  • Vitamín B6 0.5 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 32.7 mg
  • Vitamín E 2.5 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 14 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Čerstvé zelí očistíme, hlávku rozkrojíme, odstraníme košťál a zelí pokrájíme na tenké nudličky. Slaninu pokrájíme na kostičky. V hlubší pánvi rozpálíme 1 lžíci oleje a slaninu osmažíme dozlatova. Pak na ni dáme pokrájené zelí, přimícháme k němu 1 lžičku soli, 0.5 lžičky pepře, 1.5 lžičky cukru, 1 bobkový list a 0.5 dl vody. Zelí promícháme a pod poklicí dusíme 10-15 minut doměkka. Pak poklici odkryjeme a zelí vydusíme ze zbytku vody. Zelí dochutíme solí, 1 lžičkou octa a necháme vychladnout.

  • 2

    Cibuli s česnekem očistíme a drobně pokrájíme. V pánvi rozpálíme olej a cibuli s česnekem zpěníme a osmažíme dorůžova. Přidáme mleté vepřové a hovězí maso, podle chuti sůl (asi 1 lžička), čerstvě pomletý pepř 4 barev a kmín. Vše promícháme a orestujeme asi 4 minuty. Pak přilijeme 2 dl vody a pod pokličkou maso dusíme 30 minut.

  • 3

    Připravíme těsto. Do mísy prosejeme 140 g hladké mouky se špetkou soli. 60 g měkkého másla s 60 g Hery nakrájíme na kousky. Těsto promícháme vidličkou, přimícháme vyšlehaný žloutek s 1 lžičkou octa a s 2 lžícemi studené vody.

  • 4

    Těsto vařečkou promícháme a důkladně v míse prohněteme. Vyválíme váleček, zabalíme do potravinářské fólie a dáme do chladna na 30 minut uležet.

  • 5

    Nastříháme pečící papír velikosti koláčové formy. Těsto rozdělíme na 2 části. Jednu část položíme na střed pečícího papíru, vyválíme plát o síle 3 - 5 mm na tvar formy pečícího plechu. Placka by měla být vždy alespoň o 2.5 cm větší, než je forma plechu (průměr 22-23 cm). Pokud se nám těsto lepí na váleček, pomůžeme si tím, že na těsto položíme potravinářskou fólií a válečkem těsto rozválíme na požadovaný tvar. Pečící papír s těstem lehce přeneseme na koláčovou formu a těsto dáme do formy. Okraje těsta přitiskneme vidličkou o okraje pečící formy, těsto propíchneme na několika místech vidličkou. Potom vyválíme stejným způsobem druhý plát těsta.

  • 6

    Na povrch připraveného koláče rozprostřeme podušené sladké zelí, na ně položíme masovou náplň. Druhé těsto položíme na náplně. Okraje těsta stlačíme k sobě, povrch těsta propíchneme na několika místech vidličkou, potřeme rozšlehaným vajíčkem a koláč dáme do předehřáté trouby na 220°C péct. Po 10 minutách snížíme teplotu na 170°C a koláč pečeme ještě 25-30 minut. Pečeme dozlatova. Koláč podáváme horký.

Komentáře k receptu