Velikonoční jidáše

Hodnocení 1x 0x
Čas přípravy: 45 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 100 g Máslo čerstvé
  • 500 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 70 g Cukr krupice
  • 35 g Droždí
  • 1 kávová lžička Tresť vanilková
  • 1 kávová lžička Cukr krystal
  • 3 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 1 ks Cukr skořicový
  • 2.5 dl Mléko plnotučné
  • 1 polévková lžíce Citronová kůra
  • 1 polévková lžíce Cukr moučkový
  • 0.5 polévková lžíce Citronová šťáva
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 589 kcal
  • Sacharidy 83 g
  • Tuky 21 g
  • Sodík 231 mg
  • Bílkoviny 16 g
  • Uhlovodany 20 g
  • Cholesterol 250.2 mg
  • Draslík 184.8 mg
  • Vláknina 6067.3 mg
  • Vitamín A 6067.3 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 1.6 mg
  • Vitamín E 0.5 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 278.8 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Do mísy rozdrobíme kvasnice s 1 lžičkou práškového cukru a 1 dl vlažného mléka. Necháme vzejít kvásek. V misce si utřeme žloutky s krupicovým cukrem, vanilkovou příchutí a máslem do pěny. Do vzešlého kvásku postupně přimícháme mouku, jemně nastrouhanou citronovou kůru, citronovou šťávu, vyšlehané žloutky s máslem a postupně, jak budeme zpracovávat těsto, budeme dolévat mléko.

  • 2

    Těsto nejdříve promícháme a vařečkou dobře zpracujeme na pružné, tužší (jako na knedlíky). Poprášíme ho moukou, zakryjeme utěrkou a necháme minimálně 1 hodinu kynout. Potom těsto dáme na vál, rozválíme ho na placku o síle asi 1 cm. Z těsta vykrajujeme formičkou o průměru 7 cm kolečka. Položíme je na plech vyložený pečícím papírem, zakryjeme je a necháme asi 20 minut kynout.

  • 3

    Potom je potřeme rozšlehaným vajíčkem a dáme do předem vyhřáté trouby péct. Pečeme je zprudka při 200°C přibližně 15 minut dozlatova.

  • 4

    Vychladlé jidáše sypeme moučkovým cukrem smíchaným se skořicovým cukrem.

Komentáře k receptu