Bramborové husí krky

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 65 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 500 g Brambory
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 2 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 4 l Voda pitná
  • 3 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 5 polévková lžíce Mouka pšeničná hrubá
  • 5 polévková lžíce Strouhanka
  • 1 polévková lžíce Krupice dětská
  • 3 polévková lžíce Cukr krystal
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 318 kcal
  • Sacharidy 36 g
  • Tuky 17 g
  • Sodík 333 mg
  • Bílkoviny 7 g
  • Uhlovodany 34 g
  • Cholesterol 203.1 mg
  • Draslík 544.5 mg
  • Vláknina 6928 mg
  • Vitamín A 6928 mg
  • Vitamín B6 0.4 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 14.3 mg
  • Vitamín E 0.4 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 21.4 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Den předem brambory omyjeme, vložíme do 1 litru vody, uvaříme do měkka. Vaříme přibližně 20 - 25 minut.

  • 2

    Druhý den brambory nastrouháme, v míse je smícháme s 5 lžícemi hrubé mouky, lžící dětské krupičky, přidáme ještě 2 žloutky a sůl.

  • 3

    Směs dobře promícháme, dáme na pomoučněný vál, rukama důkladně vypracujeme bramborové těsto.

  • 4

    Těsto rozdělíme na dvě části, z každé vytvoříme dlouhou šišku o průměru přibližně 5 cm, ostrým nožem nakrájíme dílky asi 1,5 cm široké a z nich vytvarujeme šištičky - husí krky.

  • 5

    V hrnci přivedeme k varu přibližně 3 litry vody, knedlíky opatrně ponoříme, vaříme pomalu 5 - 8 minut, vařečkou je hned na začátku vaření nadzvedneme, aby se nepřichytily ke dnu. Vyjmeme je děrovanou vařečkou, dáme do mísy.

  • 6

    V pánvi na másle osmažíme strouhanku s krystalovým cukrem do zlatova. Přidáme k uvařeným šiškám, promícháme a podáváme.

Komentáře k receptu