Dalamánky ze smetany

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 130 minut
Počet porcí: 10

Suroviny

  • 600 g Mouka žitná
  • 250 g Smetana 33% (šlehačka)
  • 30 g Droždí
  • 1 kávová lžička Cukr krupice
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 4 ks Vejce slepičí
  • 1 dl Olej slunečnicový
  • 3 dl Voda pitná
  • 1 polévková lžíce Rum
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 406 kcal
  • Sacharidy 43 g
  • Tuky 22 g
  • Sodík 219 mg
  • Bílkoviny 13 g
  • Uhlovodany 1 g
  • Cholesterol 125.6 mg
  • Draslík 109.1 mg
  • Vláknina 180 mg
  • Vitamín A 180 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0 mg
  • Vitamín E 4.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 6.6 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    V hrníčku zahřejeme 2 dl vody, nadrobíme droždí, cukr a na teplém místě necháme vzejít kvásek. Do mísy vysypeme mouku, rum, rozklepneme celé vejce, sůl, vylijeme smetanu, olej, kvásek a vypracujeme tuhé těsto, které necháme vykynou na teplém místě 60 minut. Vykynuté těsto vysypeme na moukou posypaný vál a rukama prohněteme, vypracujeme těsto, které se nelepí na ruce, válečkem rozválíme a tvoříme pěkné bochánky, které hned skládáme na moukou vysypaný plech. Tupým koncem nože každý bochánek uprostřed nařízneme, odložíme na teplé místo 30 minut vykynout. Do 1 dl vody dáme sůl, rozmícháme, metličkou potřeme každý bochánek zvlášť a vložíme do nahřáté trouby, kde pečeme přibližně 40 minut. Je potřebné sledovat proces pečení, každá trouba peče jinak. Po dobu pečení bochánky potřeme ještě dvakrát solenou vodou.

Komentáře k receptu