Makovec s jablky

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 50 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 200 g Džem meruňkový
  • 100 g Jablka
  • 60 g Strouhanka
  • 300 g Mouka polohrubá
  • 20 g Cukr vanilka
  • 200 g Mák mletý
  • 13 g Kypřicí prášek do pečiva
  • 200 g Cukr moučkový
  • 30 g Hera
  • 100 g Čokoláda na vaření
  • 50 ml Olej slunečnicový
  • 2 ks Vejce slepičí
  • 5 dl Mléko plnotučné
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 879 kcal
  • Sacharidy 127 g
  • Tuky 36 g
  • Sodík 113 mg
  • Bílkoviny 18 g
  • Uhlovodany 91 g
  • Cholesterol 90.1 mg
  • Draslík 565.9 mg
  • Vláknina 20625.3 mg
  • Vitamín A 20625.3 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0.8 mg
  • Vitamín E 5.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 521.5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Mouku spolu s kypřícím práškem prosijeme do misky, přidáme vanilkový cukr, cukr moučku, mletý mák, neoloupaná, nastrouhaná jablka. Všechny suroviny zalijeme mlékem, rozklepneme vejce a vše důkladně promícháme.

  • 2

    Připravenou směs přeložíme na olejem vymazaný a strouhankou vysypaný plech. Naplněný plech vložíme do předehřáté trouby, kde při střední teplotě pečeme moučník přibližně 30 minut.

  • 3

    Upečený makovec vytáhneme z trouby, hned potřeme džemem a necháme vychladnout.

  • 4

    Zatím připravíme čokoládu. Do teflonové pánvičky dáme na kostky nakrájenou Heru, přidáme nalámané kousky čokolády a občasným mícháním na mírném ohni čokoládu rozpustíme.

  • 5

    Vezmeme vychladlý koláč, potřeme čokoládou a necháme ji na chladném místě ztuhnout. Hotový makovec nakrájíme na úhledné čtverce nebo trojúhelníky.

Komentáře k receptu