Brusinkový kynutý zákusek
Suroviny
- 175 g Mouka polohrubá
- 10 g Droždí
- 300 g Brusinky
- 1 kávová lžička Cukr moučkový
- 3 ks Vejce slepičí
- 1 špetka Sůl
- 2.5 dl Mléko plnotučné
- 2 dl Smetana 33% (šlehačka)
- 1 polévková lžíce Mléko plnotučné
- 4 polévková lžíce Cukr krupice
- 1 polévková lžíce Cukr krupice
- 3 polévková lžíce Strouhanka
- 2 polévková lžíce Máslo bylinkové
- 1 polévková lžíce Rum
- 1 polévková lžíce Maizena - kukuřičný škrob
- 1 polévková lžíce Cukr práškový s vanilkovou příchutí
- Nutriční hodnoty
 v jedné porci
- Kalorie 488 kcal
- Sacharidy 66 g
- Tuky 20 g
- Sodík 171 mg
- Bílkoviny 10 g
- Uhlovodany 40 g
- Cholesterol 163.6 mg
- Draslík 118.1 mg
- Vláknina 2481.5 mg
- Vitamín A 2481.5 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0 mg
- Vitamín E 0.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 266 mg
- Další
Postup přípravy receptu
- 
                                1Omyté brusinky necháme okapat, dáme je do mísy a prosypeme je cukrem. 2 lžíce brusinek si odložíme na ozdobu. 
- 
                                2Do mísy nalijeme mléko, přidáme vejce, špetku soli, cukr, kvasnice a směs ručně vyšleháme. Postupně budeme přidávat mouku a těsto vymícháme dohladka. Dortovou formu si vytřeme rozpuštěným máslem a vysypeme ji jemnou strouhankou. Po celém povrchu těsta nasypeme brusinky. 
- 
                                3Těsto dáme do předehřáté trouby na 220°C a pečeme dozlatova asi 20 minut. Poté formu s těstem necháme vychladnout. 
- 
                                4Smetanu vyšleháme na tuhou šlehačku, do které zamícháme 1 lžíci práškového cukru. 
- 
                                5Připravíme si cukrovou polevu s rumem: moučkový prosátý cukr v misce smícháme s 1 lžičkou Maizeny, 1 lžící mléka, 1 lžící rumu a dobře promícháme. Povrch těsta polijeme polevou, kterou necháme zatuhnout. Těsto nakrájíme na dílky a podáváme ozdobené šlehačkou a brusinkami. 
 
             
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                         
                        