Máslové krajáčky

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 50 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 600 g Mouka pšeničná hladká
  • 40 g Droždí
  • 100 g Cukr krupice
  • 150 g Máslo čerstvé
  • 120 g Švestky sušené
  • 50 g Hrozinky
  • 50 g Mák mletý
  • 1 ks Citrony
  • 1 ks Cukr vanilka
  • 3 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 2 špetka Sůl
  • 6.5 dl Mléko plnotučné
  • 3 polévková lžíce Cukr moučkový
  • 4 polévková lžíce Olej slunečnicový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 1368 kcal
  • Sacharidy 193 g
  • Tuky 56 g
  • Sodík 493 mg
  • Bílkoviny 31 g
  • Uhlovodany 76 g
  • Cholesterol 338.9 mg
  • Draslík 724.6 mg
  • Vláknina 13135 mg
  • Vitamín A 13135 mg
  • Vitamín B6 0.4 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 19.7 mg
  • Vitamín E 3.6 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 1051.7 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Do mísy dáme prosátou hladkou mouku, uděláme do ní důlek, do kterého rozdrobíme kvasnice, přidáme 10 g cukru a zalijeme 1 dl vlahého mléka. Když nám vzejde kvásek, přidáme k mouce 3 žloutky, rozpuštěné vlahé máslo, 1,5 dl vlahého mléka, nastrouhanou citronovou kůru z omytého citronu, zbytek krupicového cukru a sůl. Těsto dobře vypracujeme, zakryjeme čistým plátnem a necháme v teple vykynout (asi 35–40 minut).

  • 2

    Mezitím si omyjeme a osušíme vypeckované sušené švestky a velké hrozinky. Pokrájíme je na malé kousky, dáme do misky a promícháme s mletým mákem, vanilkovým a práškovým cukrem.

  • 3

    Vykynuté těsto dáme na pomoučený vál, zlehka ho rozválíme na placku vysokou asi 3–4 cm a radýlkem ji nakrájíme na malé čtverečky přibližně 4x4 cm. Z každého vytvarujeme malý bochánek. Pokládáme je na plech vymazaný olejem. Necháme je znovu asi 10–15 minut vykynout a upečeme je v předehřáté troubě dozlatova. Pečeme přibližně 20–25 minut při 180 °C.

  • 4

    Upečené krajáčky dáme do velké mísy, posypeme je připravenou směsí máku a švestek, hrozinek, zalijeme horkým mlékem (4 dl) a podáváme.

Komentáře k receptu