Šomloji galuška

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 65 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 30 g Máslo čerstvé
  • 100 g Ořechy vlašské
  • 60 g Cukr moučkový
  • 100 g Čokoláda na vaření
  • 250 ml Smetana 33% (šlehačka)
  • 200 ml Voda pitná
  • 5 ks Vejce slepičí
  • 0.5 ks Kypřicí prášek do pečiva
  • 2 polévková lžíce Mléko plnotučné
  • 3 polévková lžíce Mouka pšeničná hrubá
  • 1 polévková lžíce Ořechy vlašské
  • 5 polévková lžíce Cukr krupice
  • 5 polévková lžíce Mouka polohrubá
  • 4 polévková lžíce Rum
  • 2 polévková lžíce Olej rostlinný
  • 1 polévková lžíce Kakao
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 586 kcal
  • Sacharidy 40 g
  • Tuky 43 g
  • Sodík 72 mg
  • Bílkoviny 11 g
  • Uhlovodany 27 g
  • Cholesterol 256.5 mg
  • Draslík 254.8 mg
  • Vláknina 5184 mg
  • Vitamín A 5184 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0.3 mg
  • Vitamín E 0.8 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 20.6 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    V míse ušleháme s cukrem a olejem žloutky, mouku s kypřícím práškem a pevný sníh z bílků. Poté těsto rozdělíme na třetiny. Do jedné vmícháme strouhané ořechy, do druhé kakao a třetí necháme „bílou“. Každý díl postupně upečeme na plechu vymazaném tukem a vysypaném hrubou moukou. Korpusy necháme vychladnout. Poté je krájíme na kostky a vložíme do mísy. Kostky přelijeme rumem smíchaným s mlékem a pod fólií necháme dvě hodiny odležet. Poté přisypeme sekané ořechy, hrozinky a promícháme.

  • 2

    K servírování použijeme misky, kam klademe lžící vykrájené kostky, poléváme polevou, zdobíme ušlehanou šlehačkou.

  • 3

    Na polevu rozvaříme ve vodě s cukrem a máslem čokoládu, stále mícháme, až je čokoláda hladká.

Komentáře k receptu