Candát s chřestem a sýrovou omáčkou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 70 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 700 g Candát obecný
  • 20 g Máslo čerstvé
  • 60 g Máslo čerstvé
  • 100 g Sýr Ementál (Primátor)
  • 9 g Sůl
  • 6 g Sůl
  • 3 g Pepř černý mletý
  • 400 g Chřest sterilovaný
  • 100 g Strouhanka
  • 40 g Mouka pšeničná hladká
  • 30 ml Citronová šťáva
  • 2 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 4 dl Mléko polotučné
  • 1 dl Smetana 12% (konzumní)
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 572 kcal
  • Sacharidy 31 g
  • Tuky 35 g
  • Sodík 1918 mg
  • Bílkoviny 35 g
  • Uhlovodany 17 g
  • Cholesterol 251.6 mg
  • Draslík 232.4 mg
  • Vláknina 4857.5 mg
  • Vitamín A 4857.5 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 21.9 mg
  • Vitamín E 1.7 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 52 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Candáta očistíme, nasolíme, pokapeme citronovou šťávou a necháme v chladnu hodinu odležet. Osolenou vodu přivedeme k varu, vložíme ryby, zmírníme vaření na minimum a rybu 10 minut povaříme. Uvařenou rybu stáhneme z kůže, vykostíme a rozpůlíme. Půlky candáta rozložíme do máslem vymazaného pekáče a obložíme chřestem. Z másla a mouky usmažíme světlou jíšku, za stálého míchání vlijeme mléko, vymícháme dohladka a odstavíme. Do vlažné omáčky přimícháme žloutky, smetanu, strouhaný sýr, osolíme a opepříme a omáčkou zalijeme rovnoměrně candáta i chřest. Posypeme strouhankou a polijeme zbytkem rozpuštěného másla. Pečeme dozlatova ve středně vyhřáté troubě asi 30 minut.

Komentáře k receptu