Moldavská zapékaná rajčata

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 40 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 100 g Sýr smetanový tavený 45%
  • 100 g Máslo čerstvé
  • 600 g Brambory vařené
  • 125 ml Mléko polotučné
  • 100 ml Vývar zeleninový
  • 200 ml Smetana 33% (šlehačka)
  • 2 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Paprika mletá sladká
  • 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 1 kávová lžička Pažitka
  • 1 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 8 ks Rajčata
  • 3 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 623 kcal
  • Sacharidy 43 g
  • Tuky 46 g
  • Sodík 878 mg
  • Bílkoviny 12 g
  • Uhlovodany 39 g
  • Cholesterol 181.1 mg
  • Draslík 924.8 mg
  • Vláknina 10618.2 mg
  • Vitamín A 10618.2 mg
  • Vitamín B6 0.6 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 34 mg
  • Vitamín E 1.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 29.2 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Nejdříve připravíme sýrovou omáčku. V kastrolku ve 125 ml horkého mléka rozpustíme tučný tavený sýr nakrájený na kostky. Pak připravíme ze 40 g másla a 3 lžic hladké mouky světlou jíšku. Zředíme ji vlažným zeleninovým vývarem nebo vodou, rozšleháme se šlehačkou, přilijeme rozpuštěný sýr, osolíme, okořeníme sladkou paprikou a krátce povaříme. Potom stáhneme z ohně a zjemníme žloutkem.

  • 2

    Větší rajčata omyjeme, rozpůlíme, na řezu osolíme a opepříme a naskládáme je řezem navrch do máslem vymazané zapékací misky. Vše zalijeme připravenou sýrovou omáčkou, pokapeme máslem a vložíme do horké trouby, kde rajčata 15-20 minut zapékáme.

  • 3

    Podáváme s vařenými bramborami a ozdobíme sekanou pažitkou.

Komentáře k receptu