Kukuřičný chléb z pařeného těsta z domácí pekárny

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 95 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 30 g Droždí
  • 200 g Mouka kukuřičná
  • 300 g Mouka pšeničná hladká
  • 120 ml Mléko - podmáslí
  • 300 ml Voda pitná
  • 1 kávová lžička Med včelí
  • 2 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Kmín drcený
  • 1 polévková lžíce Sušený žitný kvásek
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 328 kcal
  • Sacharidy 68 g
  • Tuky 2 g
  • Sodík 443 mg
  • Bílkoviny 10 g
  • Uhlovodany 31 g
  • Cholesterol 0 mg
  • Draslík 181.9 mg
  • Vláknina 2259 mg
  • Vitamín A 2259 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0.1 mg
  • Vitamín E 0.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 1.3 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Pro upečení tohoto chleba nejprve musíme připravit tzv. pařené předtěsto.

  • 2

    Do pečicí formy z domácí pekárny s nasazenými míchadly nasypeme 200 gramů kukuřičné mouky a k ní za stálého míchání vařečkou pomalu přiléváme 3 decilitry vroucí vody. Vzniklou hmotu necháme ve formě zcela vychladnout.

  • 3

    Prochladlé pařené předtěsto pak zalijeme podmáslím, přisypeme 300 gramů pšeničné hladké mouky a přidáme žitný kvásek, sezamová semínka a kmín. Uprostřed mouky uděláme malý důlek, do něj rozdrobíme droždí a zakápneme medem. Do jednoho rohu pečicí formy nasypeme sůl, do protilehlého dáme med.

  • 4

    Formu se surovinami vložíme zpátky do pekárny, nastavíme program pro celozrnný chléb o hmotnosti 0,9 kilogramu a středně propečenou kůrku, a pekárnu zapneme.

  • 5

    V průběhu cyklu hnětení – míchání zkontrolujeme hustotu těsta a v případě potřeby přilijeme vodu.

  • 6

    Po ukončení programu pekárnu vypneme, v rukavicích vyjmeme formu, chléb z ní opatrně vyklepneme a necháme na kuchyňském sítu vychladnout.

Komentáře k receptu