Bratislavský plněný vepřový bůček

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 55 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 20 g Máslo čerstvé
  • 800 g Vepřový bok
  • 2 ks Vejce slepičí
  • 2 ks Žemle tuková
  • 1 špetka Sůl
  • 1 špetka Muškátový květ
  • 1 špetka Kmín mletý
  • 0.5 dl Mléko polotučné
  • 0.3 dl Pivo světlé 10% 3,9% obj.
  • 1 dl Voda pitná
  • 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 1201 kcal
  • Sacharidy 17 g
  • Tuky 114 g
  • Sodík 164 mg
  • Bílkoviny 25 g
  • Uhlovodany 0 g
  • Cholesterol 273.9 mg
  • Draslík 410.1 mg
  • Vláknina 40.8 mg
  • Vitamín A 40.8 mg
  • Vitamín B6 0.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0.6 mg
  • Vitamín E 1.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 8.8 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Housky nakrájíme na kostičky, v míse je pokropíme mlékem, přimícháme změklé máslo a vajíčko. Směs dochutíme muškátovým oříškem a osolíme.

  • 2

    Vepřový bůček omyjeme, osušíme a vyřízneme v něm větší kapsu, kterou naplníme připravenou směsí a uzavřeme párátky nebo grilovacími jehlami. Pak bůček osolíme, okmínujeme a dáme do pekáče kůží dolů. Do pekáče nalijeme pivo a maso pečeme v středně vyhřáté troubě do poloměkka. Pak bůček obrátíme, kůži nařežeme, osolíme a dopečeme. V průběhu pečení maso občas přelijeme, případně podle potřeby doléváme vodu.

  • 3

    Měkké maso vyjmeme z pekáče a naporcujeme. Šťávu v pekáči zaprášíme moukou, promícháme a krátce povaříme.

  • 4

    Porce masa rozdělíme na servírovací talíře, polijeme zahuštěnou šťávou a podáváme s vařenými bramborami.

Komentáře k receptu