Savojský sýrový koláč
Suroviny
- 50 g Máslo čerstvé
 - 400 g Listové těsto
 - 400 g Sýr Ementál (Primátor)
 - 300 g Šunka uzená
 - 100 ml Smetana 12% (konzumní)
 - 1 špetka Muškátový květ
 - 1 polévková lžíce Petržel - nať
 - 1 polévková lžíce Sýr Niva (Rokfór)
 - 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1144 kcal
 - Sacharidy 40 g
 - Tuky 88 g
 - Sodík 42 mg
 - Bílkoviny 48 g
 - Uhlovodany 0 g
 - Cholesterol 147.3 mg
 - Draslík 16.2 mg
 - Vláknina 3105.8 mg
 - Vitamín A 3105.8 mg
 - Vitamín B6 0 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 1.9 mg
 - Vitamín E 0 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 42.9 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Listové těsto rozválíme na obdélník, vložíme na plech a okraje mírně vyzvedneme. Upečeme ve vyhřáté troubě.
 - 
                                2
Na upečený korpus rozložíme šunku, přelijeme připravenou omáčkou a posypeme nastrouhaným sýrem.
 - 
                                3
Pokrm zapečeme v troubě dozlatova.
 - 
                                4
Příprava omáčky: Z másla a hladké mouky připravíme světlou jíšku, zalijeme ji smetanou a prošleháme. Povaříme asi 15 minut, vsypeme nasekanou petrželku, okořeníme špetkou muškátu a nakonec vmícháme nastrouhaný sýr.