Plovoucí ostrovy

Hodnocení 2x 0x
Čas přípravy: 40 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 175 g Cukr krupice
  • 450 ml Mléko plnotučné
  • 30 ml Smetana 33% (šlehačka)
  • 300 ml Voda pitná
  • 1 kávová lžička Tresť vanilková
  • 2 kávová lžička Maizena - kukuřičný škrob
  • 3 ks Vaječný bílek slepičí
  • 4 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 ks Vanilkový lusk
  • 2 polévková lžíce Kakao
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 396 kcal
  • Sacharidy 54 g
  • Tuky 15 g
  • Sodík 68 mg
  • Bílkoviny 13 g
  • Uhlovodany 47 g
  • Cholesterol 389.7 mg
  • Draslík 82.5 mg
  • Vláknina 0 mg
  • Vitamín A 0 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0 mg
  • Vitamín E 0.8 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 698.4 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Polovinu mléka zvolna svaříme se smetanou, 2 lžičkami cukru a vydlabaným vanilkovým luskem. Odstavíme z plotny a necháme 30 minut stát, aby se všechny chutě propojily.

  • 2

    Škrob rozmícháme v troše mléka, vlijeme do vychladlé směsi, promícháme a zlehka povaříme 2 minuty do zhoustnutí.

  • 3

    V míse prošleháme žloutky a za stálého šlehání vlijeme zhoustlé mléko. Pokud je krém řídký, povaříme jej do zhoustnutí na mírném ohni, aby se nesrazil. Přidáme vanilkovou tresť, vlijeme do misky a na krém položíme kolečko pečicího papíru, který zabrání utvoření škraloupu.

  • 4

    Zbylé mléko svaříme s 300ml vody a když se směs začne vařit, snížíme příkon tepla na minimum.

  • 5

    Z bílků ušleháme pevný sníh a zašleháme do něj zbylý cukr. Kousky sněhu opatrně lžící vkládáme do horkého mléka a vaříme 1 minutu. Nočky zdvojnásobí svůj objem. Vyjmeme je děrovanou naběračkou na papírovou utěrku, necháme odkapat a vychladnout.

  • 6

    Vychladlý krém rozdělíme do mističek a navrch posadíme vždy 1-2 pusinky. Dezert posypeme kakaem a podáváme.

Komentáře k receptu