Medová pečínka

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 35 minut
Počet porcí: 5

Suroviny

  • 1 kávová lžička Sůl
  • 2 kávová lžička Maizena - kukuřičný škrob
  • 0.25 ks Grapefruity
  • 0.25 ks Pomeranče
  • 1.5 dl Med včelí
  • 1 dl Olej olivový
  • 1 dl Vývar drůbeží
  • 1 dl Pomerančová šťáva
  • 1 kg Vepřová krkovička
  • 3 polévková lžíce Mandle
  • 2 polévková lžíce Med včelí
  • 1 polévková lžíce Víno bílé
  • 0.5 polévková lžíce Ocet vinný
  • 3 polévková lžíce Likér Grand Marnier
  • 1 polévková lžíce Pomerančová kůra
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 926 kcal
  • Sacharidy 44 g
  • Tuky 69 g
  • Sodík 220 mg
  • Bílkoviny 30 g
  • Uhlovodany 44 g
  • Cholesterol 180 mg
  • Draslík 216.6 mg
  • Vláknina 5189.6 mg
  • Vitamín A 5189.6 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 26.8 mg
  • Vitamín E 3.5 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 7.2 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Vepřovou krkovičku omyjeme a osušíme a osolíme.

  • 2

    Připravíme si marinádu: do misky dáme 1.5 dl medu, 1 dl olivového oleje, 1 dl pomerančové šťávy a 1 lžíci nastrouhané pomerančové kůry. Dobře promíchanou marinádou maso potřeme a necháme ho marinovat asi 1.5 hodiny. Maso pak položíme na pekáč a dáme do předem vyhřáté trouby péct. Pečeme při 220°C asi 15 minut. Když maso začne mít zlatohnědou barvu, potíráme ho zbytkem marinády, a to během pečení několikrát, maso dopékáme při 170°C přibližně dalších 10 minut. Když do masa píchneme vidličkou a vytéká téměř čistá šťáva - maso je upečené. Troubu vypneme, ale maso v ní necháme ještě 15 minut.

  • 3

    Mezitím si připravíme pomerančovou omáčku: do mísy nalijeme 0.5 dl drůbežího vývaru, 1/2 lžíce vinného octa, 1 lžíci bílého vína, 2 lžíce medu, 3 lžíce pomerančového likéru (např. Grand Marnier), drobně pokrájené 3 dílky pomeranče, 2 pokrájené dílky dužiny grapefruitu, 3 lžíce posekaných oloupaných mandlí, 2 lžičky maizeny. Všechny ingredience krátce povaříme (3-5 minut), naposled přidáváme dužinu pomeranče s grapefruitem a mandle.

  • 4

    Medovou pečínku podáváme s omáčkou k přílohám podle chuti.

Komentáře k receptu