Burgundská hovězí kýta

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 185 minut
Počet porcí: 5

Suroviny

  • 250 g Slanina vepřová
  • 240 g Šalotka
  • 30 g Mouka pšeničná hladká
  • 40 g Petržel - nať
  • 20 g Tymián čerstvý
  • 5 g Sůl
  • 3 g Pepř černý mletý
  • 250 g Žampiony čerstvé
  • 300 ml Víno burgundské
  • 150 ml Hovězí vývar základní
  • 1 ks Bobkový list
  • 1 stroužek Česnek
  • 1 kg Hovězí kýta
  • 2 polévková lžíce Olej slunečnicový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 770 kcal
  • Sacharidy 19 g
  • Tuky 49 g
  • Sodík 1007 mg
  • Bílkoviny 52 g
  • Uhlovodany 15 g
  • Cholesterol 150 mg
  • Draslík 1198.3 mg
  • Vláknina 3204.6 mg
  • Vitamín A 3204.6 mg
  • Vitamín B6 1.6 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 26.6 mg
  • Vitamín E 1.9 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 5.8 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    V hlubokém pekáči rozehřejeme olej, po částech přidáváme na kostky nakrájené maso a dohněda je smažíme. Děrovanou naběračkou je vyjmeme.

  • 2

    Do pekáče dáme kostičky slaniny a vyškvaříme ji. Pak k ní přidáme šalotku a osmažíme ji dozlatova. Děrovanou naběračkou ji z tuku vyjmeme a dáme k masu.

  • 3

    Do pekáče vsypeme mouku, zamícháme a asi 2 minuty ji smažíme. Postupně přidáme vývar a za stálého míchání vaříme, až omáčka zhoustne.

  • 4

    Do pekáče vrátíme maso a slaninu, přidáme nakrájenou petrželovou nať, tymián, bobkový list, sůl a pepř. Přilijeme víno, přikryjeme a jednu a půl hodiny podusíme v předehřáté troubě při 160°C.

  • 5

    Do pekáče dáme šalotky, přidáme celé drobné žampiony a 1 hodinu podusíme, až maso změkne.

  • 6

    Odstraníme petržel, tymián a bobkový list. Omáčku ochutnáme, přisolíme, připepříme a pokrm podáváme.

Komentáře k receptu