Jogurtový mražený koláč s pomerančem
Suroviny
- 70 g Máslo čerstvé
 - 130 g Sušenky zázvorové
 - 25 g Želatina
 - 1 kávová lžička Koňak vaječný
 - 2 ks Pomeranče
 - 4 ks Pomeranče
 - 1.5 dl Smetana 33% (šlehačka)
 - 0.8 dl Malinová šťáva
 - 4.8 dl Jogurt bílý choceňský smetanový
 - 1 polévková lžíce Med včelí
 - 0.5 polévková lžíce Meduňka
 - 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 483 kcal
 - Sacharidy 49 g
 - Tuky 29 g
 - Sodík 150 mg
 - Bílkoviny 10 g
 - Uhlovodany 44 g
 - Cholesterol 41.5 mg
 - Draslík 439.4 mg
 - Vláknina 13078.3 mg
 - Vitamín A 13078.3 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 106.4 mg
 - Vitamín E 0.6 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 14.5 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Sušenky rozmixujeme, promícháme je s rozehřátým máslem a s 1 lžíci tekutého medu. Pak přimícháme 1 lžíci mouky a směs dobře promícháme.
 - 
                                2
Směs rovnoměrné vtlačíme do kulaté formy o průměru 22-23 cm. Těsto dáme na střed formy a postupně, od středu je rovnoměrně vytlačíme až k okrajům. (pokud by se těsto lepilo na prsty, smočíme si je v práškovém cukru.
 - 
                                3
Pečeme v předehřáté troubě při 175°C minut 12-15 minut.
 - 
                                4
Do rendlíku nalijeme 0.8 dl malinové šťávy, přidáme do ní 25 g želatiny, promícháme a necháme ji přibližně 5 minut nabobtnat. Pak šťávu (podle návodu) zahříváme a když se rozpustí, odstavíme ji z plotny a necháme vychladnout.
 - 
                                5
Omyjeme a osušíme 6 pomerančů. Oloupeme je i z tenké bílé slupky tak, že zbydou jen čisté dílky pomerančové dužiny. Dužinu ze 4 pomerančů společně s želatinou a bílý smetanový jogurt rozmixujeme. Touto směsí naplníme upečený korpus, krém uhladíme, zakryjeme potravinářskou fólií a koláč dáme na 3-4 hodiny do mrazničky.
 - 
                                6
1.5 dl dobře vychlazené smetany vyšleháme elektrickou metlou do husté pěny. Přidáme 0.5 lžíce prosátého moučkového cukru, lžičku vaječného koňaku a ještě chvilku šleháme.
 - 
                                7
Těsně před podáváním koláč ozdobíme plátky pomeranče s lístky meduňky a ozdobně nastříkanou šlehačkou.