Okurková polévka z Dolního Saska
Suroviny
- 3 krajíc Chléb pšeničný (bílý)
 - 1 ks Cibule
 - 1 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 1 ks Okurka salátová
 - 1 hrst Kopr čerstvý
 - 1 špetka Sůl
 - 1 špetka Pepř černý mletý
 - 1 špetka Cukr krupice
 - 0.5 l Vývar zeleninový
 - 2 dl Zakysaná smetana
 - 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 0.7 polévková lžíce Olej olivový
 - 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 434 kcal
 - Sacharidy 42 g
 - Tuky 26 g
 - Sodík 997 mg
 - Bílkoviny 10 g
 - Uhlovodany 42 g
 - Cholesterol 132.8 mg
 - Draslík 534.5 mg
 - Vláknina 6675.8 mg
 - Vitamín A 6675.8 mg
 - Vitamín B6 0.3 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 15.9 mg
 - Vitamín E 1.5 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 14.2 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Okurku omyjeme, oloupeme a nakrájíme na kousky. Kopr opláchneme pod vodou a otrháme z něj jemné snítky. Cibuli oloupeme, nasekáme na jemno. V misce rozšleháme žloutek se zakysanou smetanou.
 - 
                                2
V hrnci rozehřejeme máslo, krátce na něm podusíme pokrájenou cibuli, pak zaprášíme moukou a za stálého míchání osmažíme. Přilijeme vývar, přidáme rozkrájenou okurku, 5 minut vaříme. Hhrnec odstavíme a necháme 10 minut chladnout.
 - 
                                3
Ochlazenou polévku ochutíme cukrem, pepřem, solí, přimícháme žloutek se smetanou a kopr, polévku krátce prohřejeme na ohni.
 - 
                                4
Krutony: bílý chléb nakrájíme na kostičky, za stálého obracení je osmažíme v pánvi na rozpáleném oleji.
 - 
                                5
Polévku nalijeme do misek a podáváme s chlebovými krutony.