Dort z vlašských ořechů

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 80 minut
Počet porcí: 12

Suroviny

  • 170 g Máslo čerstvé
  • 70 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 330 g Ořechy vlašské
  • 50 g Ořechy vlašské
  • 30 g Mouka polohrubá
  • 20 g Citronová kůra
  • 10 g Kypřicí prášek do pečiva
  • 200 g Cukr moučkový
  • 200 g Cukr moučkový
  • 40 ml Voda pitná
  • 40 ml Citronová šťáva
  • 20 ml Olej rostlinný
  • 5 ks Vejce slepičí
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 522 kcal
  • Sacharidy 45 g
  • Tuky 37 g
  • Sodík 36 mg
  • Bílkoviny 9 g
  • Uhlovodany 41 g
  • Cholesterol 119.2 mg
  • Draslík 266.3 mg
  • Vláknina 5212.5 mg
  • Vitamín A 5212.5 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 4.1 mg
  • Vitamín E 0.6 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 17.2 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků. Máslo s cukrem třeme tak dlouho, až se cukr úplně rozpustí. Postupně přidáváme žloutky, mleté ořechy, citronovou kůru a hladkou mouku s kypřícím práškem. Vypracujeme těsto, do kterého nakonec opatrně vmícháme ušlehaný sníh z bílků. Nalijeme do olejem vymazané a polohrubou moukou vysypané formy a pečeme v mírně vyhřáté troubě 50 minut.

  • 2

    Mezitím si připravíme citronovou polevu - ušleháme cukr, citronovou šťávu a vodu.

  • 3

    Hotový dort vyklopíme, potřeme citronovou polevou a na ni poklademe půlky ořechů.

Komentáře k receptu