Telecí s mandlovou krustou a bramborovou kaší s parmezánem
Suroviny
- 250 g Brambory
 - 100 g Cibule
 - 350 g Chléb konzumní
 - 150 g Máslo čerstvé
 - 30 g Pistácie
 - 60 g Sýr Parmezán
 - 50 g Créme fraiche
 - 800 g Telecí kotlety
 - 400 g Karotka
 - 30 g Mandle loupané
 - 1.5 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Sůl
 - 1 kávová lžička Pepř citronový
 - 2 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 3 špetka Sůl
 - 3 špetka Pepř černý mletý
 - 1.5 dl Pivo tmavé 13% 4,4% obj.
 - 8 dl Voda pitná
 - 5 dl Voda pitná
 - 4 polévková lžíce Olej olivový
 - 3 polévková lžíce Olej olivový
 - 2 polévková lžíce Citronová kůra
 - 1 polévková lžíce Meduňka
 - 1 polévková lžíce Meduňka
 - 1 polévková lžíce Máta
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1172 kcal
 - Sacharidy 71 g
 - Tuky 71 g
 - Sodík 1126 mg
 - Bílkoviny 62 g
 - Uhlovodany 24 g
 - Cholesterol 400.3 mg
 - Draslík 1382.3 mg
 - Vláknina 12036 mg
 - Vitamín A 12036 mg
 - Vitamín B6 1.6 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 19.7 mg
 - Vitamín E 1.8 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 47.9 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Vykostěnou telecí kotletu omyjeme, osušíme a špalíček masa osolíme a posypeme čerstvě pomletým citrónovým pepřem. V pánvi rozpálíme extra olivový olej a maso orestujeme z každé strany dozlatova. Poté maso odložíme do mísy.
 - 
                                2
Cibuli očistíme a drobně pokrájíme. Bylinky: mátu s meduňkou omyjeme a drobně je pokrájíme. Na zbylý olivový olej přidáme máslo, nakrájenou cibuli, zpěníme ji, přimícháme posekané mandle a pistácie. Za stálého míchání přidáme nastrouhanou citrónovou kůru a bylinky. Postupně přidáváme nastrouhaný chléb. Směs osolíme, ochutíme čerstvě pomletým pepřem. Směsí obalíme maso tak, že vrstvu asi 3-5 cm silnou důkladně k masu postupně přitlačíme. Maso dáme do pekáčku s 3 lžícemi olivového oleje a v předehřáté troubě na 80°C dopékáme. K masu přilijeme 1.5dl piva. Postupně snížíme teplotu na 60°C a pečeme doměkka.
 - 
                                3
Stejně velikou mladou karotku očistíme a omyjeme. Z karotky vytvoříme stejné "válečky" tak, že jí odřežeme v určité výši kořínky. V rendlíku přivedeme k varu 1 litr vody a karotku povaříme přibližně 5 minut. Poté ji scedíme a necháme okapat.
 - 
                                4
Očištěné a omyté brambory nakrájíme na kostičky, dáme je do hrnce s 5 dl vody, 0.5 lžičkou soli a uvaříme doměkka. Vaříme je přibližně 20 minut. Poté je scedíme, rozmačkáme, přidáme 2 žloutky, créme fraiche, sůl a vyšleháme jemnou kaši. Formičky o průměru asi 10 cm, které se dají otevřít, vyložíme karotkou, která bude kopírovat obvod. Doprostřed vložíme bramborovou kaši, posypeme ji parmezánem a dáme do předehřáté trouby na 160°C zapéct. Pečeme přibližně 15-20 minut.
 - 
                                5
Na talíře opatrně položíme formičky s karotkou a kaší. Formičky uvolníme a váleček z karotky ozdobíme lístky meduňky. Přidáme pokrájené plátky kotlety s ořechovou krustou, pokapeme výpekem a servírujeme.