Zapečený sýr s vejci

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 75 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 150 g Strouhanka
  • 100 g Sýr Gruyére
  • 125 g Máslo čerstvé
  • 4 g Sůl
  • 2 g Pepř černý mletý
  • 150 ml Mléko polotučné
  • 2 ks Vejce slepičí
  • 2 polévková lžíce Petržel - nať
  • 0.04 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 496 kcal
  • Sacharidy 22 g
  • Tuky 39 g
  • Sodík 768 mg
  • Bílkoviny 16 g
  • Uhlovodany 20 g
  • Cholesterol 191.7 mg
  • Draslík 119.3 mg
  • Vláknina 2233 mg
  • Vitamín A 2233 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 3.7 mg
  • Vitamín E 0.4 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 36.9 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Příprava: zapékací mísu vytřeme lžící másla, troubu připravíme k předehřátí na 190°C.

  • 2

    Postup: sýr Gruyére nastrouháme, petželku posekáme nadrobno, vejce rozdělíme na bílky a žloutky, z bílků ušleháme se špetkou soli tuhý sníh. V hlubší míse smícháme strouhanku s nastrouhaným sýrem, směs zalijeme mlékem, přidáme žloutky a rozpuštěné máslo, dobře promícháme. Směs ochutíme solí i pepřem a důkladně promícháme. Nakonec vmícháme nasekanou petržel. Sýrovou směs poté velice opatrně "zabalíme" do pevného bílkového sněhu, vzniklou hmotu přemístíme do zapékací mísy a pečeme v předehřáté troubě asi 45 minut. Jestli je pokrm už upečený, zjistíme nejlépe zapíchnutím špejle - když zůstane suchá, je pokrm hotový. Takto upečený sýr podáváme horký, poslouží jako hlavní chod.

Komentáře k receptu