Jahodová a pomerančová šarlota

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 65 minut
Počet porcí: 8

Suroviny

  • 225 g Jahody zahradní
  • 400 g Mléko zahuštěné slazené
  • 60 g Cukr krupice
  • 200 g Piškoty cukrářské
  • 25 g Solamyl
  • 175 ml Džus pomerančový
  • 350 ml Mléko plnotučné
  • 450 ml Smetana 33% (šlehačka)
  • 4 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 4 polévková lžíce Džem jahodový
  • 1 polévková lžíce Cukr moučkový
  • 4 polévková lžíce Likér pomerančový
  • 2 polévková lžíce Želatina
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 616 kcal
  • Sacharidy 71 g
  • Tuky 32 g
  • Sodík 109 mg
  • Bílkoviny 11 g
  • Uhlovodany 33 g
  • Cholesterol 406.6 mg
  • Draslík 117.6 mg
  • Vláknina 1756.3 mg
  • Vitamín A 1756.3 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 23.1 mg
  • Vitamín E 0.7 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 272.4 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Do teflonového hrnce nalijeme džus a zasypeme ho práškovou želatinou. Necháme 5 minut stát. Na mírném ohni zahříváme, až se želatina rozpustí.

  • 2

    V míse rozšleháme žloutky a obě mléka, až se smísí. Směs postupně zašleháme do džusu s želatinou. Zahříváme na mírném ohni za stálého míchání, až směs zhoustne, asi 15 minut. Směs se nesmí vařit!

  • 3

    Mražené jahody posypeme cukrem a necháme rozmrazit. Rozmixujeme s džemem dohladka. Směs přelijeme do hrnce, přidáme pomerančový likér, škrob a 4 lžíce vody. Zahříváme na středním ohni za stálého míchání, až se směs začne vařit a houstnout. Povaříme asi minutu, potom odstavíme.

  • 4

    Piškoty seřízneme, aby se dobře vešly do formy a stály po obvodu kolmo. Piškoty na dně potřeme 4 lžícemi jahodové směsi. Formu pevně přiklopíme a dáme stranou. Zbývající jahodovou směs dáme do misky a za občasného promíchání ji necháme vychladnout.

  • 5

    350 ml smetany ušleháme na pevnou šlehačku. Stěrkou zlehka vmícháme šlehačku do pomerančového krému. Polovinou krému pokryjeme piškoty na dně formy. Na ni dáme 150 ml jahodového krému a zbytek pomerančového. Zbytek jahodového krému rozložíme na povrch. Špachtlí na povrchu vytvoříme z krémů mramorový vzor. Dáme do lednice ztuhnout, asi na 4 hodiny nebo přes noc.

  • 6

    Před podáváním odstraníme z dezertu postranní kruh formy. Dáme na plochou mísu a ozdobíme zbytkem smetany vyšlehané s moučkovým cukrem.

Komentáře k receptu