Čokoládový dort z podmáslí

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 65 minut
Počet porcí: 8

Suroviny

  • 300 g Cukr krupice
  • 150 g Máslo čerstvé
  • 250 g Mouka polohrubá
  • 60 g Kakao - prášek
  • 120 g Poleva čokoládová
  • 90 g Máslo čerstvé
  • 450 g Cukr moučkový
  • 350 ml Mléko - podmáslí
  • 2 kávová lžička Tresť vanilková
  • 0.5 kávová lžička Tresť rumová
  • 2 ks Vejce slepičí
  • 3 polévková lžíce Likér pomerančový
  • 3 polévková lžíce Mléko plnotučné
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 815 kcal
  • Sacharidy 133 g
  • Tuky 31 g
  • Sodík 51 mg
  • Bílkoviny 9 g
  • Uhlovodany 131 g
  • Cholesterol 97.6 mg
  • Draslík 198.1 mg
  • Vláknina 7562.5 mg
  • Vitamín A 7562.5 mg
  • Vitamín B6 0 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0 mg
  • Vitamín E 0.4 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 49.9 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    V míse ušleháme máslo s cukrem do pěny, přidáme mouku, podmáslí, kakao, kávovou tresť a vejce. Vše třeme do hladkého těsta.

  • 2

    Vlijeme do vymaštěné formy o průměru 25 cm, dno vyložíme papírem na pečení. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 45 minut. Hotový dort necháme vychladnout, vyklopíme z formy a sejmeme papír. Hobliny vytvoříme z tabulky čokoládové polevy, tu necháme na chvíli v mrazáku, hobliny potom půjdou lépe vytvořit.

  • 3

    Během chlazení dortu si připravíme vanilkový máslový krém: Ušleháme změklé máslo, cukr, mléko a tresť na hladký krém.

  • 4

    Dort dáme na tác, pokud ho chceme ochutit likérem, propícháme dort po horní ploše vidličkou a rovnoměrně pokropíme. Asi třetinu krému dáme do cukrářského sáčku s širokým hladkým nástavcem. Zbytkem krému potřeme celý dort, na povrchu dort ozdobíme krémem ze sáčku. Na lem dortu nastříkáme malé pusinky a do středu dortu z nich vytvoříme kruh. Mezi ně dáme čokoládové hobliny, rovněž boky dortu ozdobíme hoblinami.

  • 5

    Ihned podáváme, nebo dort uložíme do lednice.

Komentáře k receptu