Čokoládový dort z podmáslí
Suroviny
- 300 g Cukr krupice
 - 150 g Máslo čerstvé
 - 250 g Mouka polohrubá
 - 60 g Kakao - prášek
 - 120 g Poleva čokoládová
 - 90 g Máslo čerstvé
 - 450 g Cukr moučkový
 - 350 ml Mléko - podmáslí
 - 2 kávová lžička Tresť vanilková
 - 0.5 kávová lžička Tresť rumová
 - 2 ks Vejce slepičí
 - 3 polévková lžíce Likér pomerančový
 - 3 polévková lžíce Mléko plnotučné
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 815 kcal
 - Sacharidy 133 g
 - Tuky 31 g
 - Sodík 51 mg
 - Bílkoviny 9 g
 - Uhlovodany 131 g
 - Cholesterol 97.6 mg
 - Draslík 198.1 mg
 - Vláknina 7562.5 mg
 - Vitamín A 7562.5 mg
 - Vitamín B6 0 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 0 mg
 - Vitamín E 0.4 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 49.9 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
V míse ušleháme máslo s cukrem do pěny, přidáme mouku, podmáslí, kakao, kávovou tresť a vejce. Vše třeme do hladkého těsta.
 - 
                                2
Vlijeme do vymaštěné formy o průměru 25 cm, dno vyložíme papírem na pečení. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 45 minut. Hotový dort necháme vychladnout, vyklopíme z formy a sejmeme papír. Hobliny vytvoříme z tabulky čokoládové polevy, tu necháme na chvíli v mrazáku, hobliny potom půjdou lépe vytvořit.
 - 
                                3
Během chlazení dortu si připravíme vanilkový máslový krém: Ušleháme změklé máslo, cukr, mléko a tresť na hladký krém.
 - 
                                4
Dort dáme na tác, pokud ho chceme ochutit likérem, propícháme dort po horní ploše vidličkou a rovnoměrně pokropíme. Asi třetinu krému dáme do cukrářského sáčku s širokým hladkým nástavcem. Zbytkem krému potřeme celý dort, na povrchu dort ozdobíme krémem ze sáčku. Na lem dortu nastříkáme malé pusinky a do středu dortu z nich vytvoříme kruh. Mezi ně dáme čokoládové hobliny, rovněž boky dortu ozdobíme hoblinami.
 - 
                                5
Ihned podáváme, nebo dort uložíme do lednice.