Ovocný dort kalypso
Suroviny
- 175 g Cukr moučkový
 - 230 g Máslo čerstvé
 - 90 g Švestky sušené
 - 120 g Hrozinky
 - 100 g Kandovaná citronová kůra
 - 300 g Cukr krupice
 - 425 g Mouka polohrubá
 - 100 g Kandované ovoce
 - 350 ml Víno červené
 - 1 kávová lžička Skořice mletá
 - 1 kávová lžička Citronová kůra
 - 4 kávová lžička Voda pitná
 - 2 kávová lžička Citronová šťáva
 - 0.5 kávová lžička Citronová kůra
 - 3 ks Vejce slepičí
 - 1 polévková lžíce Sirup Golden
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 566 kcal
 - Sacharidy 94 g
 - Tuky 18 g
 - Sodík 41 mg
 - Bílkoviny 6 g
 - Uhlovodany 93 g
 - Cholesterol 84.3 mg
 - Draslík 231.2 mg
 - Vláknina 5214.5 mg
 - Vitamín A 5214.5 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 1 mg
 - Vitamín E 0.2 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 22 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Do rendlíku dáme červené víno, hrozinky, kandovanou kůru, sušené švestky a přivedeme k varu. Odstavíme a necháme 30 minut změknout. Ovocnou směs rozmixujeme v mixéru dohladka.
 - 
                                2
Cukr a 225 g másla utřeme do pěny, přidáme mouku, skořici, vejce a rozmixované ovoce, třeme dokud se všechny suroviny nepromísí, potom přidáme nastrouhanou citronovou kůru.
 - 
                                3
Formu na bábovku o průměru 25 cm vymažeme zbytkem másla, lžicí přendáme těsto do formy. Pečeme 60 minut v předehřáté troubě na 170°C. Vyjmeme a necháme 10 minut chladnout ve formě, potom vyklopíme a necháme zcela vychladnout.
 - 
                                4
Připravíme si limetkovou nebo citrónovou polevu: cukr utřeme s horkou vodou, limetkovou šťávou a strouhanou kůrou. Potřeme jí dort a posypeme kandovaným ovocem smíchaným se zlatým sirupem.