Staroanglický jablkový koláč
Suroviny
- 300 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 174 g Máslo čerstvé
 - 100 g Cukr krupice
 - 15 g Máslo čerstvé
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 2 kávová lžička Citronová šťáva
 - 8 ks Jablka
 - 4 polévková lžíce Voda pitná
 - 1 polévková lžíce Cukr krupice
 - 1 polévková lžíce Solamyl
 - 2 polévková lžíce Mléko plnotučné
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 470 kcal
 - Sacharidy 70 g
 - Tuky 20 g
 - Sodík 99 mg
 - Bílkoviny 5 g
 - Uhlovodany 42 g
 - Cholesterol 28.5 mg
 - Draslík 215.2 mg
 - Vláknina 9968.5 mg
 - Vitamín A 9968.5 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 9.5 mg
 - Vitamín E 0.4 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 36.9 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na tenké plátky. Smícháme je s citrónovou šťávou, kukuřičnou moučkou a cukrem.
 - 
                                2
Mouku smícháme se solí, máslem a studenou vodou na drobenku. Prsty nebo vidličkou zpracujeme na vláčné těsto. Rozdělíme ho na dva díly, jeden trochu větší. Z toho vyválíme kruhový plát po celém obvodu větší o 4 cm než je forma o průměru 20-23 cm. Formu pokryjeme těstem a necháme okraj přesahovat asi o 2,5 cm, přebytečné těsto odkrojíme.
 - 
                                3
Jablečnou směs dáme na těsto do formy a poklademe plátky másla. Zbytek těsta rozválíme a dáme na náplň, převislé těsto založíme dospod a vytvoříme ozdobný okraj. Zbytky těsta rozválíme a vykrojíme 7 lístků, které rozložíme do středu koláče a pomažeme mlékem. Do středu koláče vyřízneme otvor, aby mohla unikat pára. Posypeme krupicovým cukrem a pečeme v předehřáté troubě na 220°C asi 45 minut.
 - 
                                4
Hotový koláč necháme vychladnout.