Královský koláč s malinami
Suroviny
- 450 g Maliny
 - 120 g Máslo čerstvé
 - 175 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 20 g Rýžový škrob
 - 60 g Cukr krupice
 - 350 ml Mléko plnotučné
 - 150 ml Smetana 33% (šlehačka)
 - 0.25 kávová lžička Sůl
 - 1 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 2 ks Vejce slepičí
 - 3 polévková lžíce Voda pitná
 - 1 polévková lžíce Cukr krupice
 - 1 polévková lžíce Želatina
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 384 kcal
 - Sacharidy 37 g
 - Tuky 23 g
 - Sodík 48 mg
 - Bílkoviny 8 g
 - Uhlovodany 16 g
 - Cholesterol 150.6 mg
 - Draslík 108.7 mg
 - Vláknina 8690.6 mg
 - Vitamín A 8690.6 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 14.7 mg
 - Vitamín E 0.7 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 288.9 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Mouku smícháme se solí, cukrem, studeným máslem a vodou na drobenku. Potom zpracujeme na hladké těsto. Necháme ho asi hodinu v lednici vychladit. Potom ho vyválíme do kruhové formy o průměru 25 cm, propícháme vidličkou, zakryjeme alobalem, pokryjeme suchými fazolemi a pečeme v předehřáté troubě na 225°c asi 10-15 minut. Hotový korpus necháme vychladnout.
 - 
                                2
Během pečení si připravíme náplň: v rendlíku smícháme cukr, kukuřičnou moučku Maizenu a práškovou želatinu. Vajíčka, žloutek a mléko rozšleháme v misce metlou, přimícháme do směsi v rendlíku a necháme 5 minut stát, aby želatina změkla. Potom směs zahříváme na mírném ohni a vaříme za stálého míchání asi 20 minut, až směs začne houstnout. Odstavíme z ohně, vlijeme do misky a necháme směs vychladnout. Zakryjeme a dáme na hodinu do lednice, dokud směs nezrosolovatí.
 - 
                                3
Smetanu ušleháme na pevnou šlehačku a vmícháme ji do směsi. Korpus vyjmeme z formy a naplníme směsí, navrch poklademe hustě maliny, okraje vynecháme. Uložíme do lednice asi na hodinu, než krém úplně ztuhne.