Linecký koláč s meruňkami
Suroviny
- 120 g Mandle
 - 350 g Meruňky
 - 100 g Cukr krupice
 - 200 g Cukr krupice
 - 175 g Máslo čerstvé
 - 30 g Kakao - prášek
 - 265 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 250 ml Pomerančová šťáva
 - 250 ml Voda pitná
 - 1 kávová lžička Skořice mletá
 - 1 kávová lžička Citronová kůra
 - 1 ks Vejce slepičí
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 754 kcal
 - Sacharidy 101 g
 - Tuky 37 g
 - Sodík 18 mg
 - Bílkoviny 13 g
 - Uhlovodany 68 g
 - Cholesterol 75.9 mg
 - Draslík 467.1 mg
 - Vláknina 13765.5 mg
 - Vitamín A 13765.5 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 27.3 mg
 - Vitamín E 5.9 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 34.7 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
V hrnci přivedeme k varu pomerančovou šťávu, půlky sušených meruněk, cukr a 250 ml vody. Vaříme na středním ohni 30 minut, až jsou meruňky měkké a tekutina se vsákne. Často mícháme.
 - 
                                2
Směs protlačíme přes hrubé síto nebo umeleme a v zakryté nádobě necháme v chladu.
 - 
                                3
Mixérem ušleháme do pěny loupané, nastrouhané mandle, cukr, mouku, skořici, máslo, kakao, nastrouhanou citrónovou kůru a vejce. Hotové těsto rozdělíme na dvě části, jednu upěchujeme na dno a stěny teflonové formy o průměru 28 cm. Pokryjeme směsí z meruněk a zakryjeme je proužky z druhé části těsta. Vytvoříme mřížku a prsty zatlačíme do mezer a tím vytvoříme zvlněný vzhled.
 - 
                                4
Koláč dáme do předehřáté trouby na 200°C a pečeme 10 minut, potom teplotu stáhneme na 180°C a pečeme ještě 20 minut. Hotový koláč necháme na mřížce vychladnout.