Koláč Clafoutis
Suroviny
- 215 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 120 g Máslo čerstvé
 - 200 g Cukr krupice
 - 175 g Borůvky
 - 150 ml Zakysaná smetana
 - 450 ml Mléko polotučné
 - 1 kávová lžička Cukr krupice
 - 0.75 kávová lžička Sůl
 - 1 ks Vejce slepičí
 - 1 ks Vejce slepičí
 - 1 polévková lžíce Tresť vanilková
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 405 kcal
 - Sacharidy 52 g
 - Tuky 19 g
 - Sodík 108 mg
 - Bílkoviny 7 g
 - Uhlovodany 30 g
 - Cholesterol 94.7 mg
 - Draslík 63.2 mg
 - Vláknina 2743.1 mg
 - Vitamín A 2743.1 mg
 - Vitamín B6 0 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 2.3 mg
 - Vitamín E 0.3 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 17.6 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Mouku zpracujeme vidličkou s cukrem, solí a kousky másla. Vmícháme rozšlehané vejce a vytvoříme vláčné těsto. Zabalíme ho a dáme na hodinu do lednice.
 - 
                                2
Z vychlazeného těsta vyválíme plát větší o 2,5 cm než je forma o průměru 30 cm. Těsto přendáme do formy a propícháme ho vidličkou. Necháme 15 minut v lednici. Korpus zakryjeme alobalem, zasypeme vrstvou suchých fazolí a pečeme v předehřáté troubě na 220°C asi 20 minut. Po této době alobal i fazole vyjmeme a pečeme ještě 3-4 minuty.
 - 
                                3
Šlehačem zpracujeme vejce, cukr, mléko, smetanu a vanilkovou tresť. Vše ušleháme na hladký krém.
 - 
                                4
Do teplého korpusu dáme borůvky a zalijeme je vaječnou směsí. Pečeme v předehřáté troubě na 220°C asi 35 minut, až náplň ztuhne. Hotový koláč necháme ve formě vychladnout. Povrch posypeme moučkovým cukrem.