Kostky z lístkového těsta s čerstvým ovocem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 85 minut
Počet porcí: 8

Suroviny

  • 450 g Máslo čerstvé
  • 30 g Cukr krupice
  • 500 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 250 ml Voda pitná
  • 300 ml Smetana 33% (šlehačka)
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 0.25 kávová lžička Tresť mandlová
  • 1 ks Vejce slepičí
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 784 kcal
  • Sacharidy 51 g
  • Tuky 61 g
  • Sodík 108 mg
  • Bílkoviny 9 g
  • Uhlovodany 4 g
  • Cholesterol 139.4 mg
  • Draslík 9.8 mg
  • Vláknina 3937.5 mg
  • Vitamín A 3937.5 mg
  • Vitamín B6 0 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0 mg
  • Vitamín E 0.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 63 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Mouku smícháme se solí, 120 g másla a 250 ml studené vody. Vytvoříme jemné těsto, zabalíme ho a dáme do lednice asi na 30 minut. Mezi dvěma listy pergamenu rozválíme zbytek másla na čtverec 15 x 15 cm, zabalíme a dáme do lednice. Těsto rozválíme na čtverec o straně 30 cm, čtverec z másla položíme úhlopříčně doprostřed těsta, rohy přeložíme tak, aby se uprostřed spojily a lehce se překrývaly. Těsto přitlačíme válečkem, aby se spoje slepily. Rozválíme na obdélník 45 x 30 cm. Třetinu přehneme doprostřed a přes ni přeložíme třetinu ležící na opačné straně. Vytvoříme obdélník 30 x 15 cm ze tří vrstev. Obdélník stlačíme válečkem, aby se spoje slepily. Těsto otočíme o 90° a vyválíme obdélník 37,5 x 20 cm, složíme na třetiny a vznikne obdélník 20 x 12,5 cm. Zabalíme a dáme na hodinu do lednice. Tento postup opakujeme ještě dvakrát, těsto potom zabalíme a necháme v lednici 2 hodiny.

  • 2

    Znovu opakujeme rozválení a skládání těsta. Po šestém složení těsto zabalíme a uložíme do lednice na 4 hodiny. Těsto překrojíme napříč na dvě poloviny, polovinu vyválíme na obdélník o velikosti 51 x 26 cm. Nožem odřízneme okraje, aby vznikl obdélník o velikosti 50 x 25 cm. Obdélník rozdělíme na 8 čtverců o straně 12,5 cm, položíme je na plech a uložíme do chladu na 30 minut. Opakujeme se zbytkem těsta. Z těsta vytvoříme kostky tak, že jeden čtverec přeložíme úhlopříčně na polovinu a utvoříme trojúhelník. Od přeložení nařízneme pruh široký 1 cm podél obou stran ležících proti přeložení a u vrcholu ponecháme 1 cm nedoříznutého těsta, takže pruh zůstane připojený. Trojúhelník rozvineme, zvedneme volné vrcholky pruhu, provlékneme a lehce přitlačíme k rohům základu. Vrcholky těsta přilepíme vodou. Necháme 30 minut v chladu.

  • 3

    Pečeme v předehřáté troubě na 200°C asi 20 minut, potom povrch potřeme rozšlehaným vejcem, stáhneme teplotu na 190°C a pečeme ještě 20 minut. Necháme vychladnout.

  • 4

    Smetanu ušleháme s cukrem a trestí na tuhou šlehačku. Kostky šlehačkou naplníme.

Komentáře k receptu