Tvarohový páj s jahodami
Suroviny
- 900 g Jahody zahradní
 - 175 g Máslo čerstvé
 - 375 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 200 g Tvaroh tučný
 - 150 g Cukr krupice
 - 100 g Reveň (Rebarbora)
 - 1 ks Vejce slepičí
 - 1 ks Vejce slepičí
 - 1 špetka Sůl
 - 1 špetka Skořice mletá
 - 1 dl Smetana 33% (šlehačka)
 - 3 polévková lžíce Mandle
 - 2 polévková lžíce Med včelí
 - 2 polévková lžíce Olej olivový
 - 6 polévková lžíce Voda pitná
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1249 kcal
 - Sacharidy 139 g
 - Tuky 68 g
 - Sodík 103 mg
 - Bílkoviny 26 g
 - Uhlovodany 68 g
 - Cholesterol 225.2 mg
 - Draslík 577.6 mg
 - Vláknina 19912.1 mg
 - Vitamín A 19912.1 mg
 - Vitamín B6 0.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 134.4 mg
 - Vitamín E 5.3 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 201.8 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Jahody omyjeme, odstraníme zelené části a pokrájíme na poloviny. Omytou rebarboru oloupeme a nakrájíme na 2 cm kostky. Ve smetaně rozmícháme med, cukr, skořici a vajíčko a směs vmícháme do tvarohu. Polovinou ovoce naplníme formu, zalijeme polovinou tvarohové směsi, na kterou položíme ovoce, zalijeme zbytkem tvarohu a zakryjeme těstovým víkem. Okraje potřeme bílkem a přitlačíme je k sobě, potom těsto propícháme vidličkou a potřeme žloutkem.
 - 
                                2
V míse smícháme hladkou mouku, tuhé máslo, špetku soli s 5-6 lžícemi vody. Mouku s přísadami promícháme vidličkou a pomocí rukou těsto propracujeme tak, aby bylo hladké a vláčné. Pak ho zabalíme do fólie a dáme do chladničky přes noc.
 - 
                                3
Druhý den na pomoučeném vále rozdělíme těsto na 2 díly, jeden větší, druhý menší. Z většího dílu těsta na vále vyválíme placku asi 5 mm silnou a plackou vyložíme olejem vymazanou rozvírací formu, těsto propícháme na několika místech vidličkou a dáme do předehřáté trouby na 5-10 minut zapéct bez náplně. Tímto předpečením zabráníme provlhčení těsta. Po vyjmutí těsto potřeme olejem, vysypeme nastrouhanými mandlemi. Druhý díl vyválíme na placku tak velkou, jako je průměr formy, a použijeme ho jako víko.
 - 
                                4
Koláč dáme péct do předehřáté trouby na 180 °C a pečeme na 45 minut dozlatova.
 - 
                                5
Upečený koláč necháme vychladnout, potom otevřeme boční stranu formy a odstraníme ji. Koláč nakrájíme ne porce a podáváme.