Zvěřinový vývar s knedlíčky
Suroviny
- 40 g Celer - nať
 - 200 g Celer bulvový
 - 200 g Kančí maso
 - 200 g Mrkev kořen
 - 100 g Těstoviny čtyřvaječné
 - 40 g Petržel - nať
 - 80 g Strouhanka
 - 30 g Zázvor celý
 - 200 g Petržel kořen
 - 600 g Jelení maso
 - 500 g Kosti srnčí
 - 0.5 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Sůl
 - 1 kávová lžička Pepř černý celý
 - 1 kávová lžička Pepř 4 barev
 - 1 ks Cibule
 - 3 ks Cibule
 - 1 ks Vejce slepičí
 - 1 ks Česnek
 - 2 ks Jalovec
 - 2 ks Hřebíček
 - 2 špetka Pepř černý mletý
 - 2 špetka Nové koření mleté
 - 1 špetka Chilli koření mleté
 - 0.5 l Víno červené
 - 1.5 l Voda pitná
 - 3 polévková lžíce Olej olivový
 - 2 polévková lžíce Víno portské
 - 0.5 polévková lžíce Estragon
 - 2 polévková lžíce Beárnská omáčka
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 740 kcal
 - Sacharidy 63 g
 - Tuky 132 g
 - Sodík 556 mg
 - Bílkoviny 58 g
 - Uhlovodany 41 g
 - Cholesterol 209.9 mg
 - Draslík 1427.4 mg
 - Vláknina 17337.5 mg
 - Vitamín A 17337.5 mg
 - Vitamín B6 0.9 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 96.2 mg
 - Vitamín E 1.1 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 13.3 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Nejdříve si připravíme směs na zvěřinové knedlíčky: Oloupanou cibuli drobně pokrájíme a dáme ji do mísy s prolisovaným česnekem. Přidáme pomleté zvěřinové maso (gulášové), chilli, celé vajíčko, pepř, sůl a strouhanku. Vše důkladně prohněteme.
 - 
                                2
Omyté estragonové lístky odložíme do misky.
 - 
                                3
Drobnou těstovinu (např. ve tvaru mušliček) uvaříme zvlášť v mírně osolené vodě podle návodu. Uvařené scedíme, propláchneme pod studenou vodou a odložíme do misky.
 - 
                                4
Z masové směsi vytvarujeme knedlíčky, které dáme zavařit do 1 litru zvěřinového bujonu. Pomalu je vaříme přibližně 10 minut. Během doby vaření polévku dochutíme 2 lžícemi omáčky, solí, mletým novým kořením a 2 lžícemi portského vína.
 - 
                                5
Když jsou knedlíčky uvařené, přimícháme do vývaru těstovinu, estragonové lístky a podáváme.
 - 
                                6
Zvěřinový bujon [28678]:
 - 
                                7
Mrkev, celer, petržel a zázvor oloupeme, omyjeme a pokrájíme na větší kousky.
 - 
                                8
Omyjeme po dvou snítkách petrželovou a celerovou nať (asi 80 g). Cibule očistíme z vrchní slupky, omyjeme a rozkrojíme na poloviny.
 - 
                                9
V pánvi na olivovém oleji cibule opečeme po rozkrojené straně dozlatova.
 - 
                                10
Maso ze zvěřiny a kosti omyjeme, maso pokrájíme na kusy a dáme do většího hrnce, zalijeme studenou vodou a přivedeme k varu. Po 1-2 minutách vaření vodu slijeme, zalijeme znovu 1,5 litrem čisté vody, přidáme všechnu zeleninu, opečené cibule, sůl, mletý a celý barevný pepř, 2 kuličky jalovce, 2 hřebíčky, zázvor, dolijeme 0,5 litru červeného vína a přivedeme k varu. Pak hned snížíme teplotu a polévku necháme jen mírně 1,5 hodiny probublávat. Podle potřeby dochutíme solí a přecedíme.
 - 
                                11
Čistý zvěřinový bujon můžeme podávat i s pokrájeným uvařeným masem.