Holubí bujon s okrou
Suroviny
- 100 g Celer bulvový
 - 150 g Mrkev kořen
 - 100 g Rajčata
 - 100 g Petržel kořen
 - 200 g Okra - Ibišek jedlý
 - 1.5 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 1 kávová lžička Pepř černý celý
 - 0.5 kávová lžička Česnek sušený
 - 4.5 kávová lžička Pepř 4 barev
 - 4 ks Bageta
 - 3 ks Jalovec
 - 1 ks Chilli paprička
 - 2 ks Cibule červená
 - 2 špetka Chilli koření mleté
 - 0.5 l Víno bílé
 - 1 l Voda pitná
 - 1 kg Holub
 - 0.5 polévková lžíce Celer - nať
 - 0.5 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 2 polévková lžíce Olej olivový
 - 1 polévková lžíce Petržel - nať
 - 3 polévková lžíce Sherry brandy
 - 2 polévková lžíce Sůl mořská
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1785 kcal
 - Sacharidy 178 g
 - Tuky 98 g
 - Sodík 4271 mg
 - Bílkoviny 82 g
 - Uhlovodany 175 g
 - Cholesterol 240.5 mg
 - Draslík 1376.4 mg
 - Vláknina 33063.4 mg
 - Vitamín A 33063.4 mg
 - Vitamín B6 1.5 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 67.3 mg
 - Vitamín E 1.1 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 24.7 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Omytá rajčata pokrájíme na kostičky. Chilli papričku omyjeme, rozkrojíme, zbavíme semínek a nakrájíme ji nadrobno.
 - 
                                2
Mladou okru (do 4 cm dlouhou) omyjeme a odřežeme stopky. Zapékací misku vymažeme (nebo vystříkáme) lehce olivovým olejem. Okru posypeme solí (1 lžička), mletým pepřem černým a mletým pepřem 4 barev a chilli.
 - 
                                3
Předehřejeme troubu na 220°C a okru upečeme tak, že ji každých 5 minut promícháme. Pečeme do zlatohněda přibližně 15 minut.
 - 
                                4
Mezitím přivedeme k varu 1 litr holubího bujonu, vmícháme 3 lžíce Sherry brandy, rajčata, chilli papričku, 0.5 lžičky sušeného česneku a vaříme přibližně 6 minut. Pak dochutíme solí.
 - 
                                5
Ke každé porci polévky na kraj talíře poklademe upečenou okru a podáváme s čerstvou bagetou.
 - 
                                6
Bujon z holoubat [30620]:
 - 
                                7
Očištěné a omyté holuby (nejlépe holuby kalifornské nebo texany) rozporcujeme. Mrkev, celer a petržel očistíme, omyjeme a pokrájíme na kousky. Červené cibule oloupeme a rozkrájíme napůl. Omytou petrželovou a celerovou nať pokrájíme na kousky.
 - 
                                8
V hrnci na másle opečeme rozpůlené cibule rozkrojenou stranou dozlatova. Přidáme zeleninu, promícháme a krátce ji orestujeme.
 - 
                                9
Pak k ní přidáme rozporcované holuby, 1/2 litru bílého vína, 1 litr vody, celou lžičku celého pepře, 2 lžíce mořské soli a 3 zrnka jalovce.
 - 
                                10
Vaříme při mírné teplotě přibližně 1 hodinu tak, aby vývar jen mírně probublával.
 - 
                                11
Uvařený vývar scedíme. Maso obereme, pokrájíme a můžeme nabídnout s vývarem.
 - 
                                12
Vývar necháme vychladit (nejlépe na několik hodin v chladničce, pak z vychlazeného vývaru odstraníme tuk (můžeme ho znovu přecedit) - takto získáme čistý holubí bujon, který použijeme k přípravě polévek.