Holubí bujon s okrou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 125 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 100 g Celer bulvový
  • 150 g Mrkev kořen
  • 100 g Rajčata
  • 100 g Petržel kořen
  • 200 g Okra - Ibišek jedlý
  • 1.5 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 1 kávová lžička Pepř černý celý
  • 0.5 kávová lžička Česnek sušený
  • 4.5 kávová lžička Pepř 4 barev
  • 4 ks Bageta
  • 3 ks Jalovec
  • 1 ks Chilli paprička
  • 2 ks Cibule červená
  • 2 špetka Chilli koření mleté
  • 0.5 l Víno bílé
  • 1 l Voda pitná
  • 1 kg Holub
  • 0.5 polévková lžíce Celer - nať
  • 0.5 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 2 polévková lžíce Olej olivový
  • 1 polévková lžíce Petržel - nať
  • 3 polévková lžíce Sherry brandy
  • 2 polévková lžíce Sůl mořská
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 1785 kcal
  • Sacharidy 178 g
  • Tuky 98 g
  • Sodík 4271 mg
  • Bílkoviny 82 g
  • Uhlovodany 175 g
  • Cholesterol 240.5 mg
  • Draslík 1376.4 mg
  • Vláknina 33063.4 mg
  • Vitamín A 33063.4 mg
  • Vitamín B6 1.5 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 67.3 mg
  • Vitamín E 1.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 24.7 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Omytá rajčata pokrájíme na kostičky. Chilli papričku omyjeme, rozkrojíme, zbavíme semínek a nakrájíme ji nadrobno.

  • 2

    Mladou okru (do 4 cm dlouhou) omyjeme a odřežeme stopky. Zapékací misku vymažeme (nebo vystříkáme) lehce olivovým olejem. Okru posypeme solí (1 lžička), mletým pepřem černým a mletým pepřem 4 barev a chilli.

  • 3

    Předehřejeme troubu na 220°C a okru upečeme tak, že ji každých 5 minut promícháme. Pečeme do zlatohněda přibližně 15 minut.

  • 4

    Mezitím přivedeme k varu 1 litr holubího bujonu, vmícháme 3 lžíce Sherry brandy, rajčata, chilli papričku, 0.5 lžičky sušeného česneku a vaříme přibližně 6 minut. Pak dochutíme solí.

  • 5

    Ke každé porci polévky na kraj talíře poklademe upečenou okru a podáváme s čerstvou bagetou.

  • 6

    Bujon z holoubat [30620]:

  • 7

    Očištěné a omyté holuby (nejlépe holuby kalifornské nebo texany) rozporcujeme. Mrkev, celer a petržel očistíme, omyjeme a pokrájíme na kousky. Červené cibule oloupeme a rozkrájíme napůl. Omytou petrželovou a celerovou nať pokrájíme na kousky.

  • 8

    V hrnci na másle opečeme rozpůlené cibule rozkrojenou stranou dozlatova. Přidáme zeleninu, promícháme a krátce ji orestujeme.

  • 9

    Pak k ní přidáme rozporcované holuby, 1/2 litru bílého vína, 1 litr vody, celou lžičku celého pepře, 2 lžíce mořské soli a 3 zrnka jalovce.

  • 10

    Vaříme při mírné teplotě přibližně 1 hodinu tak, aby vývar jen mírně probublával.

  • 11

    Uvařený vývar scedíme. Maso obereme, pokrájíme a můžeme nabídnout s vývarem.

  • 12

    Vývar necháme vychladit (nejlépe na několik hodin v chladničce, pak z vychlazeného vývaru odstraníme tuk (můžeme ho znovu přecedit) - takto získáme čistý holubí bujon, který použijeme k přípravě polévek.

Komentáře k receptu