Jahodovo-rebarborový koláč
Suroviny
- 340 g Jahody zahradní
 - 230 g Máslo čerstvé
 - 230 g Cukr krupice
 - 240 g Reveň (Rebarbora)
 - 250 g Mouka pšeničná hladká
 - 1 kávová lžička Citronová šťáva
 - 1 ks Pomeranče
 - 1 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 1 ks Cukr skořicový
 - 1 špetka Sůl
 - 1 špetka Muškátový oříšek
 - 2.5 dl Smetana 33% (šlehačka)
 - 2 polévková lžíce Voda pitná
 - 1 polévková lžíce Cukr moučkový
 - 2 polévková lžíce Pomerančová kůra
 - 2 polévková lžíce Malinová šťáva
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 791 kcal
 - Sacharidy 86 g
 - Tuky 48 g
 - Sodík 44 mg
 - Bílkoviny 8 g
 - Uhlovodany 55 g
 - Cholesterol 153.5 mg
 - Draslík 275.4 mg
 - Vláknina 6059.5 mg
 - Vitamín A 6059.5 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 57.7 mg
 - Vitamín E 0.5 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 42.7 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Do větší mísy vsypeme prosetou mouku, špetku soli. Měkké máslo nakrájíme na kousky, těsto nahrubo vidličkou promícháme. Ve sklenici vyšleháme žloutek se 2 lžícemi octa a 2 lžícemi ledové vody.
 - 
                                2
Vyšlehaný žloutek pomalu, za stálého promíchání s moukou, vlijeme do mouky. Těsto vařečkou promícháme, potom ho rukou důkladně v míse (nebo na vále) zpracujeme. Rozdělíme na dva díly, vyválíme dva válečky, každý zabalíme do potravinářské fólie a necháme v chladnu 30 minut uležet. (Takto odložené těsto vydrží v chladničce i 3 dny.)
 - 
                                3
Nastříháme si pečicí papír velikosti formy a vyválíme plát o síle 3 mm. Placka by měla být vždy alespoň o 2,5 cm větší, než je forma.
 - 
                                4
Pokud se nám těsto lepí na váleček, pomůžeme si tím, že na těsto položíme potravinářskou fólii a válečkem rozválíme na požadovaný tvar. Trhliny placky zacelíme. Pečicí papír s těstem lehce přeneseme na koláčovou formu.
 - 
                                5
Okraje vidličkou přitiskneme o okraje plechu. Vyválíme si druhou placku.
 - 
                                6
Jahody omyjeme, necháme okapat. Rebarboru oloupeme a nakrájíme na 2 cm kousky. Rebarboru v míse smícháme s 1 skořicovým cukrem, 230 g krupicového cukru, nastrouhanou pomerančovou kůrou, 2 lžicemi malinové šťávy, 1 špetkou nastrouhaného muškátového oříšku, nakonec zlehka vmícháme jahody, které jsme rozkrájeli na poloviny.
 - 
                                7
Ovocnou náplň položíme na připravenou placku, urovnáme a zakryjeme druhou plackou. Okraje k sobě přilepíme a koláč dáme do trouby, předem vyhřáté na 220°C. Na několika místech těsto propíchneme vidličkou. Pečeme 10 minut, poté snížíme teplotu na 175°C a těsto pečeme dalších 35 - 40 minut.
 - 
                                8
Dobře vychlazenou šlehačku vyšleháme elektrickou metlou do husté pěny. Přidáme lžíci prosátého moučkového cukru a ještě chvilku šleháme.
 - 
                                9
Omytý a osušený pomeranč oloupeme, dílky zbavíme slupky tak, aby nám zůstala jen dužina.
 - 
                                10
Upečený koláč necháme vychladnout. Pak ho nakrájíme, ozdobíme šlehačkou, půlměsíčky pomeranče a podáváme.